Öğrenci Kariyeri Banner

Starlink Türkiye'ye Geliyor!

Starlink Türkiye'ye Geliyor!

SpaceX'in uydudan internet projesi Starlink, Türkiye'de hizmet vermek için harekete geçti. Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın açıklamasına göre şirket, ülkemizde hizmete başlamak için başvuru yaptı. 

Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uydu üzerinden internet projesi olan Starlink, uzun bir süredir dünyanın birçok yerinde kullanılabiliyor. Hizmet, kapsama alanına Türkiye'yi almış olsa da hükümetin resmi izni olmadığından dolayı aktif değil. Ancak gelen son haberler, Türkiye ile Starlink arasındaki görüşmelerde artık sona gelindiğini işaret ediyor.

Musk'ın Ekibi Hükümet İle Görüştü

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Starlink hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Açıklamalara bakıldığında, taraflar arasında bazı görüşmeler gerçekleştirildiği ve Elon Musk'ın ekibi ile hükümetin, Starlink'in Türkiye'deki geleceği hakkında aşama kat ettiği görülüyor.

Ömer Fatih Sayan'ın paylaşımı şu şekilde:

"Alçak yörünge uydu hizmeti sunan Starlink, ülkemizde de faaliyette bulunmak istediklerine dair taleplerini iletmişlerdi.

Bu taleplerine istinaden, bugün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuzda SpaceX yetkilileri ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik.

Toplantı neticesinde; 25 Eylül 2023 Pazartesi günü uydu hizmetleriyle ilgili paydaşlarımız başta olmak üzere tüm haberleşme sektörümüz ve kamuoyu görüşlerini alacağız."

Bakan Sayan'ın açıklamasına göre hükümet, Starlink'e izin verip vermeme noktasında görüş alma aşamasına geçti. Sektör paydaşlarından alınacak geri bildirimler, Starlink'in Türkiye'deki varlığı açısından oldukça önemli olacak.

Starlink'in internet sitesinde yer alan bir kapsama haritası, hizmetin hangi ülkelerde kullanıldığını, hangi ülkelere ne zaman geleceğini ve hangi ülkelerde hiç bulunmadığı gösteriliyor. Harita, Türkiye'yi geçmişte "2024" olarak bilgilendiriyordu. Şimdi ise "Yasal onay bekliyor" şeklinde bir mesaj yer alıyor. Bu da Starlink'in Türkiye'de hükümet onayı aşamasında olduğunu ifade ediyor. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.