Öğrenci Kariyeri Banner

Spacex’den Starlink Projesi Heyecanı Herkese Sınırsız İnternet!

Spacex’den Starlink Projesi Heyecanı Herkese Sınırsız İnternet!

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk ‘ın liderliğini yaptığı SpaceX şirketinden Starlink projesi haberlerini okumuştuk. Dünyanın üstünde yüksek hızlı internet erişimi sağlayabilen ve Dünya yörüngesinde duran 12 bin adet uydudan bahseden şirket, geleneksel şekilde yeraltı sınırlaması olmayan ve çok daha hızlı internete erişim sağlayan bu projeyle yine isminden söz ettirmişti. Erişimin güvenilir olmadığı, pahalı olduğu veya tamamen kullanılamadığı konumlara yüksek hızlı geniş bant internet sunmayı hedefliyor şirket. Şimdilik ancak bu projeyle uzayda uydu çöplüğü olacak olması bir takım sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirmiş durumda.

                Uydu takımyıldızı olarak da isimlendirilen bu proje şimdilik 12 bin uyduyla dünya yörüngesinde yer alıyor ancak gelecek senelerde bu sayının 42 bin civarında olabileceği ön görülüyor. Nedendir bilinmez hem korkutucu hem de heyecan verici bu projeyle ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı.

        Starlink yazıp web sitesine girdiğinizde sizden e-mail adresinizle e-kayıt alan bir sayfa karşılıyor. Bunu sebebi şirketin Starlink uydularıyla internete girmek isteyen insanların konum ve adres bilgilerini almak istemesiymiş. Bu teori bir Reddit kullanıcısı tarafından ortaya atılınca SpaceX şirketi bir açıklama yaparak konuya açıklık getirdi.

                Şirket insanların e-posta bilgileriyle konumlarını tespit etmek istedi çünkü teknolojisini geliştirmek için insanların konum bilgilerine ihtiyaç vardı. Şimdilik beta sürümü için denemelere katılmak üzere test kullanıcılarına 1 dolara internet erişimi sağlamaya çalışan şirket;  şu an için sadece Amerika, Kanada civarlarında etkinlik gösteren bu internet uyduları gelecek senelerde dünyanın yörüngesine yerleştireceği 42 bin adet uyduyla etki alanını arttırmayı planlıyor.

                Bu proje için heyecanlansak da bir yandan da ürkütücü bir tarafı var. Uzayda geri dönüşü olmayan bir çöplük olacak. Gelecek nesiller uzaya baktıklarında bizim şuan gördüğümüz kadar temiz ve parlak bir gökyüzü göremeyecekler. Ayrıca bu uyduların sadece masum bir internet erişim ağına hizmet etmeyeceğinin sinyallerini vermiş durumda şirket. İsteyen ve uyduları satın alan ülkelere askeri alanda hizmet verebilecek bu uyduları kimi ülkelerdeki telefon operatörleri ise tamamen reddetmiş durumda.

 

 

 

                Gezegenin en uzak köşelerine bile internet erişimi için yapılan bu projenin ise yine rakipleri bulunmakta. Apple Afrika’nın bazı köylerinde sınırsız ve hızlı internet erişimi için çalışmalara başladığını açıkladı. Gelecek senelerde belki internete ödediğimiz binlerce liralar bir hiç olacak ve dünyanın her yerinde kullanabileceğimiz bir internet altyapısına sahip olacağız kim bilir?

               

      ÖZGÜN İÇERİK          

               


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.