Öğrenci Kariyeri Banner

SpaceX Bu Yıla İz bıraktı!

SpaceX Bu Yıla İz bıraktı!

SpaceX bu yıla damgasını vurdu. Bu yıl uzay uçuşları gerçekleştren firmalar açısından yoğun bir yıl oldu. Aralarından özellikle SpaceX göze çarpıyor. SpaceX 200 uçuştan 92'sini gerçekleştirerek rekor kırdı. 

Teknolojik gelişmeler sayesinde uzayın bilinmeyenlerine ulaşıyoruz. Ayrıcı birçok özel şirket, uzay sektörüne ilgi duymaya başladılar. Bu yıl uzay uçuşu için yoğun bir yıldı, uzay şirketleri olduça aktifti. Bu şirketler arasında hiç şüphesiz en çok dikkat çeken SpaceX oldu. 

SpaceX, 92 başarılı fırlatma ile bu yılın rekorunu kırdı!

Elon musk bu yıl için koyduğu 100 fırlatma hedefinden 92 başarılı fırlatma ile hedefine en çok yaklaşan şirket oldu. Artıközel şirketler sadece bilim ve iletişim misyonu hedeflemiyor. Bunların yanında uzay turizmi için de gelişmeye çalışıyor. Bir bilet alabilecek kadar zengin olan herkes uzayı ziyaret edebilecek. 

Fakat uzay uçuşu tahmin edildiğinden daha zor. Yine de 2023 uzay çalışmalarıiçin bir zafer yılı oldu. Tüm bu zaferlerle birlikte birçok aksaklık da yaşandı. Bu aksaklıklardan biri nisan ayında gerçekleşti.

SpaceX’in Starship Roketi fırlatıldıktan kısa bir süre sonra yanarak yok oldu. Ayrıca güçlü motorları kalkış esnasında fırlatma rampasını parçalayarak çevreye büyük zarar verdi. SpaceX bu uçuştan sonra 2. test uçuşu için hazırlıklarını tamamladı. Yakın zamanda ise 2. test uçuşunu gerçekleştirdi. Yörüngeye ulaşamasa dahi Musk için bu test uçuşu başarılıydı.

Anlaşılına göre SpaceX 2023'te durmadan çalışmış. Şirket, yeniden kullanılabilir Falcon 9 ve kısmen yeniden kullanılabilir Falcon Heavy roketleriyle rekor kıran bir yörüngesel fırlatma serisini yönetti. Aslan payını ise Starlink internet uydularını yörüngeye ulaştırmaya ayırdı.

Ayrıca SpaceX ayrıca NASA dahil diğer uzay şirketlere de yük taşıdı. Dragon kapsülüyle çok sayıda mürettebatlı uçuş gerçekleştirdi. Dört astronot Mart ayında Crew Dragon ile Uluslarası Uzay İstasyonu’na geldi. Axiom Space, mayıs ayında ISS’ye uçacak özel bir astronot görevi için SpaceX ile anlaştı.

Birçok açıdan 2023 yılı, hem özel hem de devlet destekli mevcut projeler için önemli oldu. Ayrıca uzay uçuşları için büyük bir yıl olacak şekilde şekillenen 2024’te gelecekler için basamak haline geldi. SpaceX, 2024’te ayda 12 fırlatma gerçekleştirmeyi planlıyor.

Kaynak


Betül Doğan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Betül Doğan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.