Öğrenci Kariyeri Banner

Son 10 Yılın 'En İyi Film' Oscar Ödülünü Kazanan Filmleri!

Son 10 Yılın 'En İyi Film' Oscar Ödülünü Kazanan Filmleri!

Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak gösterilir.

Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü"dür. 1929'da Los Angeles'ta verilmeye başlanan ödüller, yılda bir kez ve çoğunlukla şubat ayında düzenlenen törenle dağıtılır. Sinemaseverler için son 10 yıla damgasını vuran Oscar ödülü kazanmış filmleri derledik.

Son 10 Yılın Oscar Ödüllü Filmleri:

Opersayon: Argo - 2012

Argo, 2012 yılı ABD yapımı, yönetmenliğini Ben Affleck'in yaptığı dramatik gerilim filmidir. Filmde, 1979 yılında İran İslam Devrimi esnasında Tahran'da meydana gelen rehine krizi olayında, ABD büyükelçiliğinde bulunan ve Kanada Büyükelçiliğine kaçan altı Amerikalı diplomatın İran'dan kaçırılması anlatılmaktadır. Film, 85'ici Akademi Ödülleri'nde En İyi Kurgu, En İyi Uyarlama Senaryo ve En iyi Film ödüllerini kazandı.

12 Yıllık Esaret - 2013

12 Yıllık Esaret, New York Eyaletinde özgür bir siyahi olarak doğmuş olan ve 1841 yılında Washington DC'de kaçırılıp köle olarak satılan Solomon Northup'un 12 yıl boyunca köle olarak geçirdiği yaşamı anlatmaktadır. Film Steve McQueen'in yönettiği üçüncü uzun metrajlı filmdir. Filmin başrolünde Chiwetel Ejiofor rol almış ve Solomon'u canlandırmıştır. Ayrıca filmin yapımcılığını Brad Pitt üstlenmiştir.

Birdman - 2014

Birdman veya Cahilliğin Umulmayan Erdemi 2014, ABD yapımı kara mizah ve dram filmidir. Filmin başrollerinde Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone ve Naomi Watts gibi isimler yer almıştır.

Keaton, bir zamanlar süper kahraman rolüyle ünlenen fakat unutulmuş ve bir Broadway şovuyla tekrar ünlenmeye çalışan bir Hollywood aktörünü canlandırmaktadır.

Birdman, 87'nci Akademi Ödülleri'nde En İyi Film kategorisi dahil olmak üzere 9 dalda aday gösterilmiş, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Sinematografi olmak üzere 4 ödül kazanmıştır.

Spotlight - 2015

Spotlight, Tom McCarthy tarafından yönetilen ve McCarthy ve Josh Singer tarafından yazılan 2015 yapımı Amerikan drama filmi.

Film ABD'de hâlen etkin olan en eski araştırmacı gazete birimi The Boston Globe'un "Spotlight" ekibini konu edinmektedir. Filme konu olan olay gazeteye 2003 Halka Hizmet için Pulitzer Ödülü'nü kazandırmıştı. Filmde Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d'Arcy James, Liev Schreiber ve Billy Crudup rol almaktadır.

88'inci Akademi Ödülleri'nde 6 dalda aday gösterilen film, bu adaylıklardan En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini kazandı.

Moonlight - 2016

Ay Işığı, Barry Jenkins tarafından yönetilen ve senaryosu Jenkins tarafından Tarell Alvin McCraney'in In Moonlight Black Boys Look Blue kitabından uyarlanan 2016 Amerikan yapımı dram filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris ve Mahershala Ali bulunmaktadır.

Ay Işığı 89. Akademi Ödülleri'nde elde ettiği 8 adaylıktan En İyi Film dahil 3 ödül kazandı.

The Shape Of Water - 2017

Başrollerinde Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg ve Octavia Spencer'ın yer aldığı film, 1962'de Baltimore'de geçmektedir ve Güney Amerika'da yakalanmış bir amfibiyen ile gizli bir laboratuvarda çalışan konuşma engelli temizlik işçisi arasında geçen hikâyeyi anlatmaktadır.

Green Book - 2018

Green Book, ünlü bir piyanist ve konser turu kapsamında onun şoförü olarak çalışan Tony’nin hikayesini anlatıyor. En İyi Film Oscar'ının sahibi olan Viggo Mortensen ile Ay Işığı filmi ile Oscar’ı kazanan Mahershala Ali’nin başrolünü üstlendiği dram türündeki filmin yönetmen koltuğunda Peter Farrelly oturuyor.

Senaryosunu yönetmen Farrelly, Brian Hayes Currie ve Nick Vallelonga’nın birlikte kaleme aldığı filmin oyuncu kadrosunda Linda Cardellini, Don Stark, David An, Sebastian Maniscalco gibi isimler yer alıyor.

Joker - 2019

Joker, Todd Phillips'in yönettiği, başrollerini Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy, Brett Cullen ve Zazie Beetz'ın paylaştığı Amerikan psikolojik gerilim filmidir. Film, 76'ncı Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünü kazanmıştır.

Parasite - 2020

Parazit, yönetmenliği ve senaristliği Bong Joon-ho tarafından yapılan 2019 çıkışlı Güney Kore kara komedi, gerilim filmidir. Time dergisi tarafından yılın en iyi 10 filminden biri seçilmiştir. 92. Oscar Ödülleri'nde, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Orijinal Senaryo ödüllerini kazandı.

6 dalda aday olan ve 4 ödül kazanan Parazit, Oscar tarihinde ilk kez İngilizce olmayan bir film olarak En İyi Film (Best Picture) ödülünü alma başarısı gösterdi

Nomadland - 2021

Nomadland filminde, Frances McDormand, kocası öldükten sonra memleketi Nevada'dan ayrılan ve evsiz kalıp, Amerika Birleşik Devletleri'ni dolaşan bir kadın olarak rol alıyor. Film 93'üncü Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu McDormand dahil olmak üzere altı adaylık kazandı.

Ayrıca 78. Altın Küre Ödüllerinde En İyi Film - Drama ve En İyi Yönetmen ödüllerinde dört aday; Zhao ikinci ödülü kazanan ikinci kadın ve bunu yapan ilk Asyalı kadın oldu.

CODA - 2022

ABD'deki bir balıkçı köyündeki işitme engelli bir ailenin sağır olmayan tek üyesi olan lise öğrencisi Ruby'ye odaklanan Amerikan yapımı film, gerçekten işitme engelli oyunculara kadrosunda yer vermesi ile dikkat çekiyor. Bolca işaret dili diyaloğunu içeren film, engelli temsilinde bir dönüm noktası olarak görülüyor.

94'üncü Oscar Ödüllerinde En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo ödüllerini kazandı.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.