Öğrenci Kariyeri Banner

Size İlham Verebilecek Başarısızlık Hikayeleri

Size İlham Verebilecek Başarısızlık Hikayeleri

Bütün umut ve enerjimizle yapmak istediğimiz işin mahvolduğunu ve başarısız olduğumuzu görmek insana pes etme hissiyatı veriyor. Hiçbir başarımın olamayacağını ve boşa vakit harcadığımı düşünüyorum. Evet fazla negatif bir insanım. Hangimiz değiliz ki ? Hangimiz dibe düştüğümüzde berbat olduğunu, hiçbir işi başaramayacağını düşünmüyor ? Sanırım en çokta burada kaybediyoruz. Bütün negatif enerjinin etrafımızı çevrelemesine izin veriyoruz. Umutsuzluğa kapılıyoruz ve sadece geçmesini bekliyoruz. Yeniden kalkmak ve kolları sıvayıp işe koyulmak için bir çok yol deniyoruz. Şuan çok başarılı olan insanların başarısız hikayeleri bu noktada bize ilham verebilecek birkaç seçenekten birisi diyebiliriz.


Bu sefer başarıdan çok başarısızlıklara odaklanarak olaya biraz tersinden bakalım istiyorum. Tonla zamanınızı ve paranızı yatırdığınız startup’ınız başarısız olduğunda, kendinize dair hayal kırıklığı yaşamanız gayet alışılmış ve içgüdüsel bir histir. Böyle bir yenilgiden sonra, başarılı figürlerin “başarısızlık geribildirimdir” benzeri havalı sözleri hiç umrunuzda olmaz. İlk etapta ne kadar umursamasak da insanların başarılarını bir nevi aldıkları bu derslere borçlu olduklarını gözardı edemeyiz. Hikayelerin sonundaki çıkarımlar bize büyük ölçüde yol gösterici oluyor.


Karşınızda, figür. Her biri erken gelen başarısızlığa boyun eğmek yerine, aldıkları dersler için onlara borçlu olduklarını düşündüler ve keyfini çıkardılar. En önemlisi de, başarısızlığı kabullenmekten korkmadılar.


FunBug – Nick Woodman


552ff379eab8ea6922e8a4d5-750-562


Net Değer 1,750,000,000$


Nick, kimi zaman derslerine engel olan tutkulu bir sörfçü olması nedeniyle, vasat bir öğrenciydi. Ve bir milyarder olarak doğmadı. Geniş çapta başarılı olmuş giyilebilir kamera markası GoPro‘yu yaratmadan önce yaptığı iki internet girişiminde harika bir şekilde başarısız oldu.


Önce, genç bir kitleyi hedefleyen çok ucuz elektronik cihazlar satan e-ticaret sitesi EmpowerAll.com’u yarattı. Şirket hiç kar etmediği için, kısa sürede kapatıldı. Bu olay, gelecekte milyarder olacak Nick’i girişim arenasından atmaya yetmedi, aksine; daha fazla denemesine ve 1999’da online pazarlama şirketi olan FunBug’ı kurmasına neden oldu.


Site, ürün çekilişlerine katılan kullanıcılara nakit ödüller kazanma şansı veriyordu. Oyunlar üzerinden pazarlama girişimiydi. Farklı yatırımcılardan toplamda 3.9 milyon dolar yatırım almayı dahi başardı. Şirket yükselişteydi, fakat 2001’de Nick bir kez daha başarısızlığı kabullenmek zorunda kaldı. Pazarlamasını yaptığı firmalar yoluyla, üzerinden kar edebileceği sürdürülebilir bir müşteri tabanı yaratamıyordu.


4 milyon dolar kaybettiği ve ikinci kez başarısız olduğu bu girişimden yıllar sonra bu konuda Forbes’a şöyle bir açıklama yapacaktı;


“Yani kimse başarısız olmak istemez, ama en kötü şey şuydu ki, yatırımcılarımın parasını kaybetmiştim ve o insanlar fikrine tutkuyla bağlı bu gence inanmışlardı… Sonra kendinize soruyorsunuz : fikirlerim gerçekten iyi mi?”


İkinci şirketini kaybettikten sonra, Nick uzun bir sörf seyahati ile kafasını boşalttı. Döndüğünde ise, atletler tarafından kullanılabilecek bir kamera olan GoPro’nun prototipi üzerinde çalışmaya başladı.


“GoPro da uğrunda kıçımı yırttığım FunBug gibi gidecek diye çok korkuyordum. İlk yükseliş ve düşüşün bana yaptığı buydu. Tekrar başarısız olmaktan o kadar korkuyordum ki, başarılı olmaya tamamen kilitlenmiştim.”


Bu sefer, düşüş yerine, sadece yükseliş vardı. GoPro sayesinde, dünyadaki en genç milyarderlerden biri ve Amerika’da en hızlı büyüyen kamera şirketinin sahibi oldu


Joanne Kathleen Rowling


jkrowling (790 x 445)


İlk romanını yazmadan önce biten evliliği yüzünden depresyon ve fakirlik içindeydi. 12 yayın evi ilk romanını yayınlamayı reddetti. Bir yıl sonra yayınlamayı kabul eden yayın evi çocuk romanlarıyla az para kazanacağını belirterek kendisine tam zamanlı iş bulmasını önerdi.


Yazdığı Harry Potter serisi 400 milyonun üzerinde kopya satarak tarihte en çok satılan kitap serisi oldu. Dünyada en çok okunan çocuk serisi oldu. Eserleri, Rowling’i tüm dünyada ve Birleşik Krallıkta en zengin kadın yaptı.


“Bize aslında kim olduğumuzu gösteren şey, yeteneklerimizden çok tercihlerimizdir.”
“Yeteri kadar cesursanız, her şey mümkün.”


James Dyson


James-Dyson


15 yılını vakumu icat etmeye adadı. 5 bin 126 başarısız denemenin sonunda günümüzde kullanılan halini yaratabildi.


1993 yılında milyon dolarlık teknolojik şirket kurdu. Dysonmarkası şu an tüm dünyada en çok satılan elektrik süpürgesi oldu.


“Gerçekleştiğini görmek için inatçı bir fikre inanmanız gerekmektedir. Her başarısızlık beni gerçekleştirmeye daha çok yaklaştırdı.”


Virgin – Richard Branson


Sir-Richard-Branson-unveiling-the-Virgin-Azuma


Net Değer 4,600,000,000$


Richard Branson “başarısızlık prensibini” gerçekten paraya çevirdi. Bunu, dünyanın en çok tanınan girişimcisi olma noktasına kadar götürdü. Virgin, özellikle Richard Branson’un etkileyici kişiliği sayesinde önemli ve dünyanın en tanınmış markalarından biri.


Yine de onunla 10lu yaşlarında tanışmış olsaydınız, başarılı olacağından pek bahsetmezdiniz. Branson’ın okuma ve matematikte iyi değildi, liseyi bıraktı ve hayatı boyunca disleksik olmakla gurur duydu. Gerçekten dünya çapında bir medya ikonu ve milyarder bir yardımsever olması için ilk tercihiniz olmazdı.


Ama bu adam, her zaman 400 şirketlik bir imparatorluğun başında olmadı. 16 yaşında başlattığı ilk girişimi, ‘the Student Magazine’ (Öğrenci Dergisi) inanması güç fakat, İngiltere Polis teşkilatıyla zorluklar yaşadı. Richard, dergisinde zührevi hastalıklar için kürler yayınladığı için neredeyse hapse girecekti.


Burada da bitmiyor. Nakit akışı problemleriyle boğuşan Virgin müzik mağazaları neredeyse onu tekrar hapse gönderecekti. Zira bu sefer daha ciddi bir suçlama vardı : vergi kaçırma. Nezarette bir geceden sonra, itiraf pazarlığı ile 60.000 pound karşılığı serbest kaldı.


Hatırladığı kadarıyla bu deneyimin üzerinde büyük etkisi oldu: “Kendime, bir daha hapse girmeme neden olacak birşey yapmayacağıma ve gerçekten beni utandıracak hiçbir iş anlaşması yapmacağıma dair yemin ettim.”


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.