Öğrenci Kariyeri Banner

Sincaplar Gömdükleri Yiyeceklerin Yerlerini Nasıl Hatırlar ?

Sincaplar Gömdükleri Yiyeceklerin Yerlerini Nasıl Hatırlar ?

Kış ayları yaklaştıkça birçok hayvanı hazırlık yapma telaşı sarar. Çünkü kış aylarında etraf soğuk ve karlıyken yiyecek bulmak normalden çok daha zordur.

Hazırlık yapan hayvanlardan biri de sincaptır. Sonbahar geldiğinde içgüdüsel olarak bulabildikleri sert kabuklu yiyecekleri gömerek yiyecek bulmakta zorlanacakları günler için hazırlık yapar.

Doğada bulunan birçok hayvan kış için bulduğu yiyeceklerinin tamamını aynı depoda saklarken sincaplar kendi türleri veya başka hayvanlardan gelebilecek hırsızlıklara karşı önlem olarak yiyecek stoğunu farklı depolara böler. Ayrıca kendilerini takip eden hayvanları kandırmak için de sahte depolar kazar.

Peki Gömdükleri Yiyecekleri Nasıl Buluyorlar ? 

Kış ayları gelip de her yer karla kaplandığında gömdükleri yiyecekleri rahatlıkla bulan sincapların bunu koku duyuları vasıtasıyla yaptıkları varsayılıyordu. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar gösterdi ki, s,ncaplar birbirine çok yakın konumda olan stoklardan sadece kendilerine ait olanı bulurken epizodik belleklerini kullanıyor. 

(Epizodik bellek: bireyin hatıralarını ve önemli olan anılarını sakladıkları bellek, günlük olayların hafızası)

Yani bir nevi sincaplar yaşadıkları bölgenin haritalarını zihinsel olarak çıkarıyor ve bu şekilde depolarının yerlerini rahatlıkla hatırlayabiliyor.

 

Peki sakladıkları yiyecekleri bulamazlarsa ne oluyor ?

Yaşadıkları yerin haritasını detaylı olarak çıkarıyor olsalar da yiyeceklerini bulma oranları %95 oranında kalıyor. Dolayısıyla bulamadıkları her bir tohumu ilerleyen zamanlarda ağaç olması için doğaya hediye ediyorlar.

 

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.