Öğrenci Kariyeri Banner

Şekere Doğal Ve Sıfır Kalorili Çözüm: Stevia

Şekere Doğal Ve Sıfır Kalorili Çözüm: Stevia

Şeker, yüzyıllar boyunca insanlığın yaşamında olan önemli bir gıda maddesidir.19. yüzyılda tüm dünyada şeker kamışı ve şeker pancarı endüstrisi başlayınca şeker hepimizin sofralarında yer almaya başladı. Bununla beraber şeker tüketiminin artışı diyabet, tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve obezite gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Sorunların ortaya çıkmasına çözüm olarak yapay tatlandırıcılara yönelim oldu. Fakat yapılan çoğu araştırma yapay tatlandırıcıların sağlık üzerine olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir.

 

Peki, Nedir Bu Stevia?

Anavatanı Paraguay ve Brezilya olan papatyagiller (Asteraceae) familyasından Stevia Rebaudiana uzun ömürlü ve çalımsı bir bitkidir. Şeker otu, tatlı ot ve tatlı yaprak olarak da anılmaktadır.2004 yılında Avrupa Birliği stevianın kullanımına izin verdi. Türkiye’de ise 30 Haziran 2013’te Resmi Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile kullanımına izin verildi.

 

Kurutulmuş yaprakları şekerden %40 daha tatlıdır aynı zamanda stevia özütü ise şekerden 300 kat daha tatlıdır. Ayrıca stevianın kendi renginin beyaz olması dolayısıyla beyazlatmak için herhangi bir kimyasal işleme gerek kalmıyor.

Stevianın Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Stevianın içeriğinde en az 10 farklı bileşen bulunmaktadır. Stevyosid içlerinde konsantrasyonu en fazla olandır. Stevyosid sadece bağırsak bakterileri tarafından parçalanabiliyor ve bağırsaklarda emilmiyor. Bu özellikleri ile diyabet, fenilketonüri hastaları ve zayıflamak isteyenler için güvenli kullanım sağlıyor. İçeriğinde bulunan Rebaudioside A ve Dulcoside bileşenleri anti-inflamatuar, anti-kanser, anti-hiperglisemik ve diüretik etkileri olduğu görülmüştür. Stevianın farklı formları tükettiğimiz gıda maddelerinin içeriğinde kullanabiliriz. Marketlerin organik gıda bölümlerinde hazır formlarını ya da aktarlarda bitkisini bulabilirsiniz.


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.