Öğrenci Kariyeri Banner

Seçimden Çekilen Cumhurbaşkanı Adayı İçin Kullanılan Oylara Ne Olacak?

Seçimden Çekilen Cumhurbaşkanı Adayı İçin Kullanılan Oylara Ne Olacak?

14 Mayıs seçimlerine son 3 gün kala açıklama yapan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Son günlerde tüm ülkenin gündemin tek bir şey var; seçimler. Ancak 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala beklenmedik bir durum gerçekleşti. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, yaptığı açıklamayla 13'üncü cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini duyurdu. 

Verilen Oylar Geçerli Sayılacak

Bu açıklamanın ardından birçok kişinin aklına basımı çoktan tamamlanmış olan oy pusulalarına ne olacağı oldu. YSK’nın resmi aday listesinde açıklanan Muharrem İnce, seçimlerden çekilmiş olmasına rağmen hala aday listesinde bulunuyor. Bu durumda iki ihtimal bulunuyor: Ya oy pusulaları yeniden basılacak ya da Muharrem İnce pusulalarda yer almaya devam edecek.  

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 12'nci maddesine göre İnce, oy pusulasında kalmaya devam edecek. Söz konusu kanunun 12'nci Maddesine göre; seçimlerde YSK tarafından resmi aday listesi açıklandıktan sonra gerçekleşen herhangi bir eksilme, değişiklik gerektirmiyor.

Özetle; Muharrem İnce, aday listesi açıklanmadan önce seçimlerden çekildiğini açıklamış olsaydı oy puslalarında ismi yer almayacaktı. Ancak şu anda 249 milyon 670 bin oy pusulasının basım işleminin tamamlanmış olması nedeniyle herhangi bir değişiklik yapılamayacak.

Muharrem İnce, resmiyette hala aday olarak göründüğü için “Adaylıktan çekiliyorum” demesi yalnızca “Bana oy vermenize gerek yok, istemiyorum” demek gibi oluyor. Çünkü kendisine oy verilememesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi; verilen oylar da hanesine yazılacak.

İnce'nin çekilme başvurusunda bulunması ve resmi olarak adaylıktan çekildiğini beyan etmesi durumunda ise, ne kadar oy alırsa alsın 2'nci tura kalamayacak ve zamanda mazbatasını da alamayacak.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.