Öğrenci Kariyeri Banner

Scooter Kullananlara Kötü Haber!

Scooter Kullananlara Kötü Haber!

Bir süredir kaldırımları işgal etmesi sebebiyle scooterlar hakkında tartışmalar yaşanıyordu. Geçtiğimiz günlerde de Kadıköy Belediyesi'nin toplatma kararının ardından bakanlık scooterlar hakkında çalışma başlattı. Taslağa göre, scooter denetimi uydudan yapılacak, iki kişi binemeyecek.

İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin uygunsuz park edilen ve kaldırımları işgal etmesine sebep olan Scooterları toplatma kararı almasının ardından konu gündemde yer aldı. Bakanlığın taslak çalışmaları gerçekleşirse, bir Scooter’a aynı anda iki kişinin binmesi yasaklanacak. Çalışma kapsamında hız sınırı saatte 50 km’nin üzerinde olan yollarda scooterlara uydu üzerinden müdahale gerçekleştirilecek.

Uydu Üzerinden Durdurulabilecek!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; çalışma kapsamında hız sınırı saatte 50 km’nin üzerinde olan yollarda scooter kullanımına uydu üzerinden müdahalede bulunabilecek. Bu şekilde hız limiti 80 km olan bir yolda scooterın hızı önce 10’a, ardından 5’e düşürülecek ve durdurulabilecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, “Yönetmelikte bu sınırı koyduk ama yerel yönetimlerin aşağı çekme yetkisi var, istedikleri zaman bu yetkiyi kullanabilirler” ifadelerine yer verdi. Yetkililer;“25 kilometre hızla scooter kullanan 90 kilo ağırlığındaki bir sürücü, yayaya çarptığında, hele ki çocuksa, yaşlıysa, kırığa, kafa travmasına, korkuya, paniğe neden olur. Bu hız sınırının düşürülmesi düşünülüyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

"Scooter’ların yaya yollarında kullanımı kesinlikle yasak. Scooter’lar, bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa buralarda, yoksa taşıt yolunda kullanılabilir, kaldırımlarda kullanılamaz. Yerel yönetimlerin hız limitini il ve ilçelerin yol durumlarına göre 25 km’nin altına indirme yetkisi var. Mesela Ankara ve İstanbul’da 20 km/s’ye düşürüldü; isteyen belediye bunu 15 km/s’e de indirebilir.”

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.