Öğrenci Kariyeri Banner

Savaş Uçakları, Uçak Gemilerinin Kısa Pistlerinden Nasıl Kalkış Yapabiliyor?

Savaş Uçakları, Uçak Gemilerinin Kısa Pistlerinden Nasıl Kalkış Yapabiliyor?

Normalde 3 kilometre uzunluğundaki pistlerden kalkış yapan savaş uçaklarının, normal pistlerin neredeyse çeyreği kadar uzunluğa sahip olan uçak gemilerinden nasıl kalkış yapabildiğini hiç düşündünüz mü? Gelin birlikte bakalım...

Dünyanın en büyük uçak gemisi; Yüzen Kale olarak bilinen, ABD’nin kullandığı CVN-68’dir ve uzunluğu 332 metredir. Bakıldığında, dünyanın en büyük uçak gemisi, 3 bin metre uzunluğundaki sıradan bir uçak pistinin 10’da 1’i kadar uzunluğa sahip.

Ancak bu kısa mesafe, bir savaş uçağının kalkışı için sorun oluşturmuyor. Çünkü uçak gemileri, sapan olarak adlandırılan bir sisteme sahipler ve savaş uçaklarını mancınık yöntemine benzer bir şekilde fırlatıyorlar. 

Sadece 2 Saniyede 273 km Hıza Ulaşıyorlar

Uçak gemilerinin pistlerinde, buharla çalışan özel bir piston mekanizması yer alıyor. Gemideki ekipmanların çıkardığı buharı tutan bir depolama birimi, silindirli pistonların yüksek basınç oluşturmasını sağlıyor. Yüksek basınçlı pistonlar da güvertede uçakların tekerleklerini tutan parçalara bağlı durumda. Bu parçaların ismi ise mekik.

Mekik, uçağın tekerleklerinin hem yüksek bir ivmeyle hızlanmasını hem de pistte kalmasını sağlayacak şekilde tasarlanmış. Kalkış hazırlıklarını tamamlayan pilot, savaş uçağının motorunu tam güç çalıştırır ve tonlarca ağırlıktaki uçağı mekik sistemine emanet ediyor.

Güvertenin altındaki pistonlar, motorları tam güç çalışan ancak sabit duran bir savaş uçağını sadece 2 saniye içerisinde 273 km/sa hıza ulaştırır. Bununla ani ivmenin neden olduğu kaldırma kuvveti birleşince, uçak başarılı bir şekilde kalkış yapıyor.

Aşağıdaki videodan savaş uçağının kalkış sürecini izleyebilirsiniz:

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.