Öğrenci Kariyeri Banner

Satranç Dahisi Bobby Fischer

Satranç Dahisi Bobby Fischer

Robert James “Bobby” Fischer, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi satranç ustalarından sayılmaktadır, 14 yaşında ABD Satranç Şampiyonası'nı kazanan en genç oyuncu ve Dünya Satranç Şampiyonası'nı kazanan ilk Amerika doğumlu oyuncu olarak rekor kıran bir satranç ustasıydı. 13 yaşında " Yüzyılın Oyunu " adlı bir oyunu kazandı. 15 yaşında hem o zamana kadarki en genç büyükusta hem de Dünya Şampiyonası için en genç aday oldu.

 

Bobby Fischer Kimdir?

bob fischer

 

Bobby Fischer, 9 Mart 1943 yılında Chicago, Illninois, ABD’de doğmuştur. Asıl adı Robert James Fischer’dır. Annesi ile babası boşandıktan sonra 1945 yılında annesi ve ablasıyla beraber New York, Brooklyn’e taşındı. Satranç oyununu ilk olarak, ablası Joan’dan, 6 yaşında öğrendi. Annesi ilgisini farkedip Fischer’ı bir satranç kulübüne yazdırmıştır. Yıllarca satranca olan ilgisi artmıştır ve sonunda 15 yaşında en genç uluslararası büyükusta oldu.1972'de Boris Spassky'yi yendikten sonra Amerika doğumlu ilk dünya satranç şampiyonu oldu. Ayrıca 1996’da Fischer, “Fischer satrancı” olarak adlandırdığı yeni bir satranç çeşidini ortaya çıkardı. Fischer, sonraki yıllarındaki tartışmalı kamuoyu açıklamalarıyla tanındı. Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili yasal sorunlar nedeniyle 2005 yılında İzlanda vatandaşlığı aldı. Fischer, 17 Ocak 2008'de İzlanda'nın Reykjavik kentinde böbrek yetmezliğinden ölmüştür. 

 

Fischer'in Hayatı Üzerine Kitaplar ve Filmler

bob fischer

 

Fischer'in hayatı ve kariyeri hakkında birçok kitap ve film yapılmıştır. Fischer’ın kendisi de iki kitap yazmıştır. Hatta satranç üzerine okunması gereken kitaplar arasındadırlar.

  • Bobby Fischer Teaches Chess (1966)

 

  • My 60 Memorable Games (1969)

 

 

Pawn Sacrifice, satranç oyuncusu Bobby Fischer hakkında bir 2014 Amerikan biyografik drama filmidir. Fischer'in Soğuk Savaş sırasında en iyi Sovyet satranç büyükustalarına karşı mücadelesini takip ediyor. 

  • Bobby Fischer Against The World IMDb:7,4

Bobby Fischer Dünyaya Karşı, satranç büyükustası ve 11. Dünya Şampiyonu Bobby Fischer'in hayatını araştıran bir belgesel filmidir. 

Me & Bobby Fischer, eski arkadaşı Saemundur Palsson'ın onu Japonya'daki hapishaneden çıkarıp İzlanda'ya yerleşmesine yardım ettiği Bobby Fischer'in son yıllarını anlatan bir belgesel.

  • Bonus: The Queen's Gambit

Son zamanlarda oldukça popüler bir dizi olan The Queen's Gambit için Bobby Fischer'dan esinlenildiği söylenmektedir.

 

 

 


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.