Öğrenci Kariyeri Banner

Sanatçı Kişiliği ve Bıraktığı Eserleriyle İlhan İrem...

Sanatçı Kişiliği ve Bıraktığı Eserleriyle İlhan İrem...

Usta sanatçı İlhan İrem, tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti. Sevilen sanatçı, bir süredir böbrek yetmezliği teşhisiyle diyaliz tedavisi görüyordu.

1960'larda çok genç yaşta Türkçe pop müzik akımıyla birlikte yükselen, bu tarzın halk arasında en sevilen üyelerinden biri olan İlhan İrem, müzik hayatı boyunca pek çok başarı ödülü kazanmıştı. İrem'in ölüm haberinin duyulmasının ardından sosyal medyada sanatçının aramızdan ayrılmasında duydukları üzüntüyü bildiren on binlerce paylaşım yapıldı.

İlhan İrem Kimdir?

İrem 1 Nisan 1955'de Bursa'da doğmuştu. 1969'da ortaokul son sınıf öğrencisiyken, 60'lar ve 70'lerde orta öğrenim okullarında çok yaygın olan ve kentli orta sınıf ailelerce desteklenen okul orkestraları hareketinde yer aldı, solist olarak müziğe başladı. 

Milliyet gazetesinin düzenlediği yarışmada arkadaşlarıyla kurduğu "Meltemler" orkestrası Marmara Bölgesi birincisi oldu. İrem bu orkestrayla 1970-1973 yıllarında Bursa'da çeşitli otellerde dans müzisyenliği yaptı.

İlhan İrem 70'li yıllarda single plaklar ve romantik hit parçalar üretti. 1973 yılında kendi imkânları ile Diskotür firmasına yaptığı ilk 45'liği Birleşsin Bütün Eller - Bazen Neşe Bazen Keder ona beklediği başarıyı getirmedi. Ancak, plak firmasının kendi bestelerini başka sanatçılara söyletme talebini kabul etmeyerek yaptığı ikinci 45'liği "Yazık Oldu Yarınlara - Haydi Sil Gözlerini" genç sanatçıyı bir anda Türkiye'deki en popüler sarkıcılardan biri haline getirdi.

1975'te yayınladığı üçüncü 45'liği "Anlasana" ile başarısının doruğuna yükseldi. İlhan İrem sanat yaşamı boyunca 6 kez Altın Plak olmak üzere pek çok ödül kazandı. Aralarında Hey ve Ses de olmak üzere çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından pek çok kez "yılın erkek sanatçısı" ve "yılın sanatçısı" ödüllerine layık görüldü.

Birçok şarkısı ve albümü çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından "yılın şarkısı/yılın albümü" olarak seçildi.

İlhan İrem'i baştan sona anlatan bir çalma listesini sizler için derledik, iyi dinlemeler:

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.