Öğrenci Kariyeri Banner

Salt Maruz Kalma Etkisi Nedir?

Salt Maruz Kalma Etkisi Nedir?

Salt maruz kalma etkisi, farkında olmadan tercihlerimize rehberlik edebilen bir olgudur. Şu anda nefret ettiğiniz bir şeyi daha sonra beğenebilirsiniz.

İnsanların sadece onlara aşina oldukları için bir şeyler tercih etmelerine neden olan psikolojik bir olgudur. Bir şeye ne kadar çok maruz kalırsanız, kendinizi onu severken bulabilirsiniz. Bu bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde gerçekleşebilir. Aynı şeyi ne kadar çok tecrübe ederseniz o kadar tanıdık hale gelir ve beklediğinizden daha fazla ondan keyif almaya başlarsınız.

Yaş aldıkça tercihlerimiz değişecektir. Sevmediğimiz bir yiyeceği sevmeye başlayabilir, anlaşamadığımız bir insanla daha sonra arkadaş olabiliriz. Bunlar salt maruz kalma etkisinin örnekleri olarak karşımıza çıkar. Yaşamımız boyunca tercihlerimizi değiştirebilecek güçlü bir psikolojik fenomendir.

Örneklerine birlikte göz atalım!

İlk kez duyduğunuz bir şarkıdan hoşlanmadınız ancak sürekli duyuyorsunuz, her mekanda çalıyor. Zamanla ona alışıyor ve çalma listenize ekliyorsunuz. 

İlk izlenimin çok önemli olduğu söylenir ancak bu her zaman doğru olmayabilir. Biriyle ne kadar çok zaman geçirirseniz size o kadar tanıdık gelir. Bu, onlarla daha fazla ortak nokta bulacağınız anlamına gelecektir. İlk başta sizi rahatsız eden şeyler de daha tanıdık gelecek ve onlarla daha fazla zaman geçirdikçe alışacaksınız.

Yaşımız ilerledikçe lezzet tomurcuklarımızın değiştiği ve daha önceden sevmediğimiz şeylerden keyif aldığımız doğrudur. 

Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Hayatımızın her alanında bu etkiyle karşılaşırız.

Peki bu durum ne kadar etkilidir?

Çalışmalar, maruz kalma süresi arttıkça bu etkinin de arttığını göstermiştir. Bir şeyi ilk kez deneyimlediğinizde, bundan hoşlanmayabilirsiniz. Sonra, ikinci kez deneyimlediğinizde, belki birkaç gün sonra, biraz daha seversiniz. Bu devam ettikçe ve deneyim daha tanıdık hale geldikçe, daha fazla sevmeye başlayacaksınız.

Aşinalığın ilerlemesi için birkaç kez maruz kalma gerekir, bu nedenle etkinin oluşması zaman alır. Bu, aynı şeyi tekrar tekrar deneyimlerseniz, deneyimler arasına zaman girdiğinde zevk almaya başlamayacağınız anlamına gelir.

Kaynak için tıklayınız

 

 

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.