Öğrenci Kariyeri Banner

Sadece Klavye Sesinizden Kişisel Verilerinize Ulaşabilirler!

Sadece Klavye Sesinizden Kişisel Verilerinize Ulaşabilirler!

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre ses tabanlı bir derin öğrenme sayesinde sadece klavye sesinizden kişisel bilgilerinize ulaşılabilir.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, yakında kişisel bilgilerini korumak için yazma şeklinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.  Araştırmacılar tarafından yapılan bu çalışma, derin öğrenme ses tabanlı şifre kırmalarının, sadece klavyenizde yazma şeklinizi dinleyerek şifrenizi belirleyebileceğini ortaya çıkardı. Yalnızca klavye sesinizden bile kişisel bilgileriniz çalınabilir.

Klavye Sesinizden Kişisel Bilgileriniz Tespit Edilebilir!

Araştırmacılara göre derin öğrenme sistemi sayesinde, klavyelerde hedef yazımını dinleyerek tuş vuruşlarını yüzde 93 doğruluk derecesi ile kaydebilirsiniz. Sistem, bir Apple Mac klavyesindeki tuşlara farklı basınç seviyelerinde birkaç kez basılarak oluşturuldu.

Araştırmacılar, bu tür bir derin öğrenme hack’inin gelecekte kendimizi korumamız gereken bir şey olabileceğini söyledi. Çünkü derin öğrenme hack'i mobil cihazınıza bulaşabilir ve daha sonra bir bilgisayara yakın olduğunuzda yazdığınız her şeyi dinleyebilir. Eğer bu hack yöntemi dünyaya yayılırsa daha güçlü bir parolaya sahip olmak oldukça kritik bir hale gelecek.

Araştırmacılar, buna benzer ses tabanlı şifre kırmalarını karıştırmaya yardımcı olmak için yazma stillerinizi ara sıra değiştirmenizi öneriyor.  Araştırmacılar: “Klavye akustik yayılımlarının her yerde bulunması, onları yalnızca hazır bir saldırı vektörü yapmakla kalmıyor, aynı zamanda kurbanları bunu saklamaya çalışmamaya teşvik ediyor.” dedi.

Bir parola yazarken, insanlar genellikle ekranlarını gizler, ancak klavyelerinin sesini gizlemeyi düşünmezler. Tuş vuruşlarınızı dinleyebilen bu şifre kırma yöntemi, her dokunuşta klavyenizin seslerini dinleyerek şifrenizi belirleyebilir.

Klavyelerin çıkarabileceği çok sayıda ses düşünüldüğünde bu, mekanik klavyelerden uzaklaşmak büyük bir neden gibi gözüküyor. Özellikle siber güvenliğin çok önemli olduğu bir yerde çalışıyorsanız, bunun gibi bir yan saldırı olasılığına hazırlanmanız gerekir.

 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.