Öğrenci Kariyeri Banner

RTÜK'ten Netflix ve Spotify'a Yaptırım!

RTÜK'ten Netflix ve Spotify'a Yaptırım!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Jurassic World Kretase Kampı'ndaki sahneler nedeniyle Netflix'e; çalma listelerindeki ifadeler nedeniyle de Spotify'a idari yaptırım uygulayacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bugün son derece dikkat çeken bir duyuru yayınladı. Kurul, Netflix, Spotify, Tele 1, Halk TV ve Habertürk’e idari yaptırım uyguladığını duyurdu. Her bir kurul için uygulanan idari yaptırımın gerekçesi de açıklandı.

Spotify'a Çalma Lislerinin İsimleri Yüzünden Yaptırım Uygulandı!

RTÜK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da dilekçeyle şikayet ettiği Jurassic World Kretase Kampı filminde "iki kız karakterin yakınlaştıkları sahneler"in yayıncılık ilkelerine aykırı bulunduğunu belirtti. İlgili yapıma "18 yaş ve üzeri" koruyucu sembolüyle katalogda yer veren Netflix'in, yapımı "Ailece İzlenebilecek Diziler" olarak tanımlamasının izleyenleri yanlış yönlendirebileceğini, çocukların kendi yaş grubuna yönelik olmayan yapıma maruz kalmalarına neden olabileceğini değerlendiren RTÜK, "Yayın hizmetleri toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal eden Netflix'e idari yaptırım uygulama kararı alındı.

Geçtiğimiz günlerde CİMER’e yapılan bir şikayetle gündeme gelen Spotify’daki çalma listeleri, platforma yaptırım uygulanmasına neden oldu. RTÜK, Spotify içerisinde yer alan "milli manevi değerlere hakaret", "aşağılama", "iftira içeren ve FETÖ propagandası yapan", "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, siyasi parti liderlerine ve devlet büyüklerine hakaret içeren çalma listeleri" ile "podcast içeriklerinin" de platformdan temizlenmesine karar verdi.

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.