Öğrenci Kariyeri Banner

Rekabet Kurumu'ndan Meta'ya Tarihi Para Cezası!

Rekabet Kurumu'ndan Meta'ya Tarihi Para Cezası!

Rekabet Kurumu, dünyanın en büyük sosyal medya şirketi Meta'ya rekor miktarda ceza kesti. Şirkete kullanıcı verilerinin ihlali gibi iddialarla 346,7 milyon TL'lik para cezası kesildi.

WhatsApp, Instagram ve Facebook'un sahibi Meta'ya; sahip olduğu 3 uygulama ile Türkiye'deki kullanıcılardan topladığı verileri birleştirip pazarlama faaliyetlerinde bulunduğu, bu yolla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesi ile 346,7 milyon TL'lik para cezası verildi

Rekabet Kurumu tarafından 11 Ocak 2021 tarihinde başlatılan soruşturmanın sebebi, Meta'nın Türkiye ve tüm dünyada uyguladığı WhatsApp veri politikasının infial oluşturmasıydı. Bu veri politikasına göre WhatsApp ile toplanan kullanıcı verileri pazarlama faaliyetlerinde kullanacaktı. Soruştuma kapsamında Meta yetkilileri, 11 Ekim 2022'de Rekabet Kurumu'na sözlü ifade vermişti

Meta 'Baskılar Artarsa Geri Çekeriz' Demişti

Söz konusu cezanın açıklanması üzerine Meta konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Rekabet Kurumu'nun tespitlerine katılmıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyor ve insanlara kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı ve şeffaflık sunuyoruz. Konu hakkında tüm seçeneklerimizi değerlendireceğiz." ifadelerine yer verildi.

Ekim 2022'de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası'ndan yaklaşık 2 yıl kadar önce; global sosyal medya şirketlerini 'sosyal ağ sağlayıcı' olarak tanımlayan 9 maddelik bir düzenleme yürürlüğe girmiş ve şirketlerin üzerindeki denetimler çoğaltılmıştı.

Bu düzenlemeyle birlikte şirketlere Türkiye'de bir temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş, 1 yıl içerisinde Türkiye'de faaliyet gösteren tüm şirketler temsilci atamalarını yapmak durumunda kalmıştı

Meta yetkililerinin geçtiğimiz Ocak ayında TBMM kürsüsünden yaptıkları 'baskılar artarsa geri çekeriz' uyarısı 2 yıl önceki bu düzenlemeden kaynaklanıyor. Düzenleme ile birlikte Türkiye'deki yasal hususlara uymayan; yani temsilci atamayan ya da Sosyal Medya Yasası uyarınca gereksinimleri karşılamayan şirketlere para ve reklam engelleme cezalarının yanı sıra yüzde 90'a kadar bant genişliğini daraltma, yani hız düşürme cezası kesilebiliyor.

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.