Öğrenci Kariyeri Banner

PUKÖ Yöntemi'ni Duymuş Muydunuz?

PUKÖ Yöntemi'ni Duymuş Muydunuz?
Merhabalar arkadaşlar,

Geçen haftaiçi Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Sn. Kadir Gürkan’ı ziyaret ettik. Konuşmamız içinde konu kişisel gelişime, bireyin kendini geliştirmesine ve hangi alana doğru yönelmesine geldi. Bunun üzerine PUKÖ Yöntemi hakkında bilgi sahibi olduk. Araştırmalarım sonucunda ben de bu haftaki yazımda sizlerle bu yöntemi ve döngüyü paylaşacağım.

PUKÖ iyileştirmeyi amaçlayan bir çevrim, düşünce tarzı ve faaliyetin kontrollü bir biçimde ortaya konmasını sağlama yöntemidir. Kavramın kendisi çok basit olup size karmaşık faaliyetleri gerçekleştirme konusunda fayda sağlar. Ayrıca hayatın her alanında uygulayabileceğiniz bir yöntem olup aslında “Hayat Proje” nizin bir döngüsüdür. Unutmayın ki hayatınız sizin en büyük projenizdir.

Uzun yıllar kalite alanında çalışmalar yapan William Edwards Deming tarafından geliştirilen PUKÖ, “Planla, Uygula, Kontrol et ve Önlem al” ‘dan oluşur. İngilizcede “PDCA Cycle” olarak geçen  PUKÖ çevrimi çalışanların, süreç esnasında ortaya çıkan eksikleri gidermesinde kolaylık sağlamak için kullanılır.

puko-dongüsü

PUKÖ Yönteminin Faydaları

  • Nasıl daha verimli ve etkin çalışacağımızı gösterir.

  • Olaya farklı açılardan bakmamızı sağlayarak becerilerimizi ön plana çıkartan bir süreç sağlar.

  • İletişim ve rollerle ekip çalışmasına destek olur.

  • Sürecin standardizasyonunu güvenceye alma yardımcı olur.

In light of individual ampleness and decency, one of the main Differences In Viagra versus Sildenafil. The fact that the findings cannot be extrapolated to humans at this stage is obvious given that this was an animal study that had a very short duration, helping to maintain a full sexual life without additional stimulation. Can lead to a sudden drop in blood pressure, also from expecting and trying, also have low testosterone level in most of the cases.


PUKÖ Döngüsünün Temel Özellikleri

  • Katılımcı yönetim tarzıdır. ( Tüm çalışanlar katılır.)

  • Fonksiyonlar arası faaliyetleri geliştirir.

  • İlk defada doğru yapmayı hedefler.

  • Kalite ve maliyet kriterlerine dönüktür.


plan

 

 

 

 

PLANLA

İlk ve en kritik adım planlama aşamasıdır. Bu aşamada planlanan işin veya projenin kimler tarafından, neden, nasıl, nerede, ne zaman, ne kadar sürede yapılacağı belirlenir. Bu aşamada her detayın düşünülüp görev dağılımı, hedefler ve ihtiyaçların doğru olarak planlanması PUKÖ’nün son aşamasındaki  “Önlem Al” bölümünde yapılacakları en aza indirmemizi sağlar. Eğer Planlama aşamasına gereken önem verilmez ise” Kontrol Et” ve “Önlem Al” aşamalarında yapılacak olan uygulamaların maliyeti ve iş yükü çok fazla olacaktır. Yapılacak iş ya da hedefler belirlenirken alınacak kararlar gerçek verilere dayalı ve gerçekçi olmalıdır. İlk başta çok yüksek hedeflerin konması ve bunları gerçekleştirilememesi durumunda motivasyon düşecek ve verimsizlik başlayacaktır. Projenin amacı, mevcut durum, görevler ve kaynaklar çok net şekilde belirlenmelidir.

planla

 

UYGULA

Döngünün ikinci aşaması ise “Uygula” bölümüdür. İlk aşamada planlanan faaliyetlerin belirlenen kişi, yöntem ve zamanlarda gerçekleştirildiği aşamadır. Yani planlarımızı hayata geçirdiğimiz bölümdür. Görevlerin yerine getirilmesi ve aşamaların izlenmesi büyük önem taşır. Amaçta veya planda değişiklik, proje gerektiği gibi gitmiyorsa gereken şekilde ayarlama yapılmalıdır. Bu aşamada kullanılan istatistiksel yöntemlerden elde edilen veriler PUKÖ'nun üçüncü adımı olan Kontrol et aşamasının girdisini oluşturur.

UYGULA

dscc2010wordle2

 

 

KONTROL ET

Üçüncü aşama olan “Kontrol Et” bölümünde hedeflere ne kadar ulaşıldığı belirlenir ve sürecin gidişatı, uygulanan faaliyetler kontrol edilir. Süreç nasıl işliyor takip edilmelidir.  Bu aşamada elde ettiğimiz olumsuz veriler “Önlem Al” bölümü için kaynak oluşturur.

control

reorganize

ÖNLEM AL

Döngünün dördüncü ve en son aşamasıdır. Kendi içinde PUKÖ döngüsü içerir. Planlanan faaliyetler ile yapılan uygulamalar arasında ortaya çıkan farklılıkların, sapmaların nedenleri araştırılır ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetler başlatılır.

Sonuçlar gerektiği gibi olmadığında ve karşı önlemler alınması gerekiyorsa bunun nedeni araştırılmalıdır.

  • Durum değişti mi?

  • Plan İzlenmedi mi?

  • Plan Yeterince etkin değil miydi?


Bu süreçte sorulabilecek sorulara örnektir.

onlemal

Umarım PUKÖ Yöntemi hayatınızın her alanında uygulayacağınız bir disiplin olarak sizlere fayda sağlar. Faaliyetlerinizde, iş hayatınızda ve en önemlisi de hayat projenizde…

Sizlerle için konuyla ilgili olarak Sistem Modelini içeren bir TedTalk  paylaşıyorum.Buradan izleyebilirsiniz.

-Günün Sözü –






Sadece çok çalışma, iyi niyet ve çaba ile değişim gerçekleştirilemez. Transformasyon için bilgiye sahip olma, öğrenme ve uygulama gereklidir.


William Edwards Deming


Özel İçerik: İbrahim Yıldız


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.