Öğrenci Kariyeri Banner

Forbes açıkladı! Türkiye'nin 10 Zengini

Forbes açıkladı! Türkiye'nin 10 Zengini
 

Geçtiğimiz haftalar da Forbes Türkiye bu yıl 12'ince kez hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı. FORBES Türkiye’nin açıkladığı “FORBES 100” listesinde, dolar milyarderi olarak yer alan 31 isim FORBES ABD’nin çok yakında açıklayacağı “Global Milyarderler” listesine gireceği açıklandı.

Bizlerde sizler için Forbes Listesindeki 10 milyarderi araştırdık.

10) Filiz Şahenk

1

1967 doğumlu olan Filiz Şahenk, Ferit Şahenk’in kız kardeşidir. O da abisi gibi Doğuş Holding bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.2017 yılının en zenginleri listenin 1.9 milyar dolarlık servetiyle onuncu sıradadan giren Filiz Şahenk, hiç evlenmedi ve dünyanın en zengin bekarları listesinde yer alıyor.

9) Suna Kıraç

2

1941, Ankara doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman Bölümü’nde eğitim alan Kıraç, hem liderlik vasfı hem de sosyal alanlarda yaptığı hizmetler nedeniyle, ailesine oldukça güzel katkılarda bulunmuştur. Listeye dokuzuncu sıradan giren ve  2 milyar dolar servete sahip olan Suna Kıraç Vehbi Koç’un çocuklarından biri. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan vekilidir.

8) Osman Kibar

3

Listeye sekizinci sıradan adını yazdıran ve 2 milyar dolar servete sahip olan Osman Kibardır. Biyoteknoloji şirketi Samumed’in kurucusudur. Amerikan Forbes dergisi geçtiğimiz yıl 46 yaşındaki genç girişimciyi, dünyayı değiştirebilecek 30 isim arasına alarak, dergi kapağında yer vermişti. Derginin kapağında ise “Can This Man Reverse Aging?” yani “Bu Adam Yaşlanmayı Durdurabilir mi?” yazıyordu. Robert Koleji mezunu olan Kibar, yüksek lisans yaparken Gennoptix adındaki bioteknoloji şirketini kurdu ve bunu daha sonra 470 milyon dolar karşılığında, Novartis’e sattı. Aynı zamanda bir poker tutkunu olan Kibar; yaşlanmayı geciktirici, saçları yeniden eski haline dönüştüren, derideki kırışıklıkları düzelten bir ilaç üzerinde çalışıyor.

7) Ferit Şahenk

5

1964 doğumlu olan Şahenk eğitimini pazarlama ve insan kaynakları üzerine alarak, bankacılık konusunda da Manufacturers Hannover’da staj yaptı. 2.1 milyar dolar değerinde bir servete sahip olan iş adamı Doğuş Holding ve Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanlık görevlerini yürütmektedir.Koyu Fenerbahçe taraftarı olan Şahenk, futbol kulübüne yaptığı finansal desteklerle adını sıklıkla duyurmaktadır.

6) Rahmi Koç

6

1930 doğumlu olan Rahmi Koç Vehbi Koç‘un çocuklarından birisidir. Johns Hopkins Üniversitesi’nde eğitim gören başarılı iş adamı, şu anda Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'nin en önemli ve değerli iş adamlarından biri olan Rahmi Koç, 2.2 milyar dolarlık servetiyle listenin altıncı sırasında yer alıyor.

5) Erman Ilıcak

7

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra ekonomi ve işletme alanında kendini geliştiren Ilıcak, master programını Viyana Ekonomi Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nde, doktorasını ise International School of Management’te yaptı. Rönesans Holding başkanı Erman Ilıcak, 2.3 milyar dolar değerindeki servetiyle listenin beşinci sırasında yer alıyor. 1993 yılında kurduğu Rönesans Holding bünyesinde; Rusya, İsviçre, Almanya, Hollanda, Kazakistan, Türkmenistan ve Katar gibi ülkelerle iş yapmaktadır.

4) Şarık Tara

8

1930 doğumlu iş adamı inşaat yüksek mühendisidir. Köklü bir aileden gelen Tara liseyi Şişli Terakki Lisesi’nde, üniversiteyi ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. 1957 yılında şu an onursal başkanlığını yürüttüğü Enka kolektif şirketini kurdu. Enka Holding Fahri Başkanı olan Şarık Tara listeye dördüncü sıradan 2.4 milyar dolarlık servetiyle giriyor.

Forbes listesinde gelelim ilk üç isme;

3) Semahat Arsel

9

Vehbi Koç’un kızı Semahat Arsel listeye 2.4 milyar dolar değerindeki servetiyle girdi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi olan Semahat Arsel şu an 89 yaşında. 1964 ve 1972 yılları arasında Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışan Arsel, şu anda vakfın başkanlığını yapmaktadır. Aynı zamanda Semahat Arsel Nursing Educational & Research Center başkanlık görevini yürütmektedir. Forbes dergisi verilerine göre geçtiğimiz yıl 2.2 milyar dolar servetiyle Türkiye’nin en zengin kadını unvanın alan Arsel, bunun yanında 2015 yılında 45 milyon 157 bin 918,24 lira ile Türkiye’nin en fazla vergi veren kişisi oldu.

2) Hüsnü Özyeğin

10

Listenin ikinci sırasında 3 milyar dolar servetiyle Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin yer alıyor. 1944 doğumlu olan iş adamı Oregon State University’de inşaat okudu ama kariyerini finans sektörünü üzerine kurdu. Daha 32 yaşında Pamukbank’ın genel müdürü oldu. Ardından Yapı Kredi Bankası genel müdürlüğü geldi. Hızlı başladığı iş hayatını 1987 yılında kendi bankası olan Finansbank’ı kurarak taçlandırdı. Forbes dergisinin yaptığı en zengin iş adamları listesine ilk kez 2005 yılında giren Özyeğin, o tarihten bu yana listedeki yerini yükselterek yoluna devam etti.

1) Murat Ülker 

11

1959 yılı İstanbul, doğumlu olup yiyecek ve içecek sektöründe lider olan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı'dır.

Lise eğitimini İstanbul Erkes Lisesi'nde tamamlamış ve Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olmuştur.

1982 yılında iş hayatına atılan Murat Ülker, yurtdışında AIB College of Business ve ZDS gibi okullarda eğitim gördü. Amerika Birleşik Devletleri'nde Continental Baking şirketinde staj yaptı.

Yıldız Holding'te ilk görevine 1984 yılında Kontrol Koordinatörü olarak başladı. İlerleyen yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi.

2017 yılının en zenginleri listesinin birinci sırasına ise 3.7 milyar dolarlık servetiyle girmeyi başardı.

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.