1. Modern Zamanlar/Modern Times
Charlie Chaplin’ in baş rolünde olduğu 1936 yapımı bu ABD filmi, o yıllardaki büyük ekonomik bunalımda çarkların arasına sıkışmış insanları anlatmaktadır. Bu filmin hem senaristi hem oyuncusu; hem de yönetmeni olan Charlie Chaplin’in yine kendisi filmini en iyi şekilde ifade etmektedir:
“Çok fazla düşünüyor ama çok az hissediyoruz. Makineleşmeye değil, insanlığa muhtacız aslında. Zekaya değil, iyilik ve anlayışa… Bu değerler olmadan hayat korkunç olur, her şeyimizi yitiririz.”
Bu film, siyah-beyaz olmasının yanında bazı sesler ve efektler kullanılsa da aynı zamanda sessiz bir filmdir.
2.On İki Kızgın Adam/12 Angry Men
Bu filmin en büyük mesajlarından biri ön yargılarımızdan kurtulmamız gerektiğini söylüyor olmasıdır. Bir diğeri ise bir kişinin dahi gidişatta büyük etkisinin olabileceğini göstermesidir. Bir gencin, onların deyimiyle varoş bir mahallede büyümüş olması suçluluğuna dayanak yapılmaya çalışılmıştır; fakat jürideki birinin buna karşı çıkması ve kişinin hayatının söz konusu olduğu bir durumda bu kadar yüzeysel bir kararının verilemeyeceğini, bazen ayrıntılarda çok şey gizlendiğini bizlere göstermiştir. Film, kısa bir mahkeme sahnesinden sonra sadece bir odanın içinde geçmektedir; fakat buna rağmen oldukça akıcıdır. Bu film, 1957 ABD yapımı bir dramdır ve yönetmen koltuğunda Sidney Lumet oturmaktadır.
3.Bisiklet Hırsızları/Ladri di Biciclette
Bisiklet Hırsızları, 1948 İtalyan yapımı drama filmidir ve yönetmen koltuğunda ise Vittorio de Sica oturmaktadır. Hem yapım tekniği; hem de sinema estetiği açısından yeni-gerçekçilik akımının sembolü olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sonrasında İtalya’ da yaşayan bir işçinin perspektifinden insanlık durumu seyirciye aktarılmıştır. Zorlukla aldığı bisikletini iş için afişe astığı sırada çaldırması ve sonrasında yaşananlar anlatılmaktadır.
4.Metropolis
1927 Alman yapımı bir bilim kurgu filmidir ve yönetmen koltuğunda Fritz Lang oturmaktadır. Film için yüksek bir bütçe harcanmıştır. Bu film de siyah beyaz olmasının yanında sessiz film özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda distopik bir sinema filmidir. Filmde, aslında işçinin makineyi değil makinenin işçiyi kulladığı yansıtılmıştır. Bir işin küçük parçalara ayrılması ve işçilerin süreklilik arz eden bir şekilde aynı şeyi yapması; yani bir makine gibi kullanılması anlatılmaktadır.
5. The Great Dictator/ Büyük Diktatör
1940 ABD yapımı politik bir komedi filmdir. Filmin yönetmeni Charlie Chaplin’dir ve aynı zamanda Charlie Chaplin’in ilk sesli filmidir. Nazizm ve özellikle Adolf Hitler sert bir dille eleştirilmektedir.
Özel İçerik: Tuba Yaka