Öğrenci Kariyeri Banner

Psikolojik Sermayeniz Ne Durumda?

Psikolojik Sermayeniz Ne Durumda?

Nasıl sahip olduklarımız (geleneksel ekonomik sermaye), bildiklerimiz (entelektüel sermaye) ve tanıdıklarımız (sosyal sermaye) bizler için önemliyse bu yazımda sizlere bahsedeceğim ve kim olduğumuzla ilişkilendireceğimiz psikolojik sermayemize en az o kadar, hatta mümkünse daha fazla yatırım yapmalıyız. Bu kavramı ilk defa Evrim Kuran'ın 2019 yılındaki "People make the brand" adlı işveren markası konferansında duymuştum. O günden bu yana hayatımda daha da fazla içselleştirmeye başladım.

Peki nedir bu psikolojik sermaye? Hangi bileşenlerden oluşur?

psikolojik

Psikolojik sermayenin hem iş hem yaşam tatminiyle ilgisi bulunuyor. Kurumlarda insanların motivasyonu, bağlılığı ve sonuçta performanslarına önemli ölçüde etkisi söz konusu. Dolayısıyla buraya yatırım yaparak birey ve organizasyon olarak rekabet avantajı sağlayabilirsiniz. Psikolojik sermayenin 4 ana bileşenini burada ele almak isterim;

 

  • Umut: Umutlu düşünce, kişinin arzulanan hedeflere giden yolları bulabileceği ve bu yolları kullanmak için motive olabileceği inancıdır. Bununla birlikte yolda karşılaşılan engellere karşı da önlem alabilme durumudur. Motto "Hedefler belirler ve hedeflerine ulaşmak için alternatif yollar planlar".
  • Özyeterlilikİnsanların etki yaratabilme yeteneklerine, başarılı olabilmelerine ve kendilerine güvenebilmelerine dair duydukları inançtır. Motto "Yeteneklerinden emindir ve zorlu görevleri yerine getirmek için isteklidir".
  • YılmazlıkZorluklar karşısında kendini toparlayabilme ve olumsuz durumları aşmaya çalışırken güçlenme kapasitesidir. Motto "Zorluklar karşısında yılmazlar, olumsuz durumlardan güçlenerek çıkarlar".
  • İyimserlikŞimdi ve gelecekte başarılı olma konusunda olumlu bir tavırda bulunmaktır. Motto "Ne olursa olsun geleceklerinin iyi olacağına inanırlar".
Peki siz kendinizi HERO perspektifinde nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Daha fazla içerik için blogumu buradan ziyaret edebilirsiniz...
 

Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.