Öğrenci Kariyeri Banner

Psikolojik Kış Uykusu Sendromunda Olabilir Misiniz?

Psikolojik Kış Uykusu Sendromunda Olabilir Misiniz?

Sosyalleşirken pandemi öncesine kıyasla enerjiniz daha düşük ve isteksiz misiniz? Covid-19 döneminde beyin psikolojisinin değiştiğini belirten uzmanlar, psikolojik kış uykusunda olabileceğimizi söylüyor.

Pandemi başından beri uygulanan karantinalar ve kısıtlamalar, sosyal yaşantımızda başlıca değişikliklere sebep oldu. Arkadaş buluşmaları azalırken evde geçirilen zaman  oldukça arttı. Yaz aylarından bu yana durum değişti ve dünyanın pek çok yerinde kısıtlamalar kaldırıldı ve "normalleşme" başladı. Ancak sosyal hayatın eski ritmini yakalaması çok hızlı olmayacak gibi gözüküyor.

Çoğu kişi pandemi öncesi döneme göre daha çabuk yorulduğunu söylüyor. Ruh sağlığı uzmanlarına göre bunun sebebi, pandemide düşük uyarıcı ortamlarda çalışmaya alışan beynin yüksek uyarıcı ortamlara uyum sağlamakta zorlanması. Beynin daha farklı ve daha yavaş bir şekilde çalıştığı bu durum "psikolojik kış uykusu" olarak adlandırılıyor.

"Beyin güç tasarrufu modunda çalışıyor"

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Psikiyatri Uzmanı Dr. Emre Mutlu'ya göre psikolojik kış uykusunun önemli nedenlerinden biri de pandemide stress mekanizmasının oldukça yoğun çalışması. Uzm. Dr. Mutlu, stres seviyesinin arttığı zamanlarda insan beyninin şarjı azalan bir cep telefonu gibi güç tasarrufu moduna geçtiğini ve kalan enerjisini daha hayati ihtiyaçlar için kullandığını söylüyor.

"Muazzam bir yorgunluk ve bunun getirdiği mutsuzluk var"

İstanbul'da gazetecilik ile uğraşan Eda Narin, pandemi öncesine göre daha az dışarı çıkmasına rağmen daha çok yoruluyor. Mesai sonunda tek düşüncesi eve gitmek olan Narin, eve döndüğünde ise başka bir şeyle ilgilenebilecek enerjisinin kalmadığını söylüyor: 

"Neredeyse aylarca evde kaldık ve gerçekten dışarı çıkmak beni yoruyor. Psikolojik olarak da çok çabuk yıpranıyorum. Bu sürece nasıl alışacağım onu pek kestiremedim. Gerçekten yorgunluğumun katlanılamayacak seviyeye kadar geldiğini görüyorum."

Psikolojik kış uykusundan nasıl uyanabiliriz?

Uzm. Dr. Mutlu'ya göre reçete; pandemi öncesindeki rutinleri devam ettirmek. Özellikle artık kalıcı hale gelen evden çalışma düzenini gözden geçirmek gerekmekte. Toplantılara pijama yerine dışarıda giyilen kıyafetlerle katılmak ve mesai saatlerini planlamak oldukça önem taşıyan adımlar haline geldi. Covid-19 kapsamındaki önlemlere uyarak çeşitli etkinliklere katılmak ve açık havada vakit geçirmek de öneriliyor.

Uzm. Dr. Mutlu, sürece uyum sağlamakta zorlanan kişilerin uzman tavsiyesi almalarının yaralı olabileceğini de ekliyor.

Kaynak için tıklayınız.

 


İrem Bilgin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İrem Bilgin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.