Öğrenci Kariyeri Banner

Princeton Üniversitesi'nden Okyanuslar Hakkında Endişe Verici Araştırma!

Princeton Üniversitesi'nden Okyanuslar Hakkında Endişe Verici Araştırma!

Uzmanlar, okyanusların, dinozorları yok eden felaketten bu yana hiç bu kadar kötü bir halde olmadığını bildirdi.

Yeni bir araştırmaya göre gezegenimizin yüzde 75’ini oluşturan okyanuslar, şimdi, daha önce hiç olmadığı kadar endişe verici bir durumun içinde bulunuyor.

Hatta durum o kadar vahim ki araştırmacılar, okyanus yaşamının, 66 milyon yıl önce dinozorların sonunu getiren meteor felaketinden bu yana hiç bu kadar tehdit altında olmadığını belirtiyor.  

Kutup Bölgelerindeki Deniz Yaşamı Suda Pişerek Yok Olabilir!

Araştırmanın arkasındaki Princeton Üniversitesi'ndeki uzmanlar, yaptıkları açıklamada, mevcut karbon emisyon seviyelerinin kontrol altına alınmaması halinde tropik bölgelerde biyolojik çeşitlilik kaybı meydana gelebileceğini ve kutup bölgelerindeki deniz yaşamının, oksijen ve gıda tükenmesi kaynaklı olarak, aşırı ısınan suda ‘pişerek’ kitlesel yok oluşa sürüklenebileceğini ifade ediyor. 

'Gelecek Henüz Yazılmadı'

Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada; "Sera gazı emisyonları dünya okyanuslarını ısıtmaya devam ettiği için denizlerdeki biyolojik çeşitlilik, önümüzdeki birkaç yüzyıl içinde dinozorların yok olmasından bu yana görülmemiş seviyelere inme yolunda olabilir" ifadelerine yer verildi.

Çalışmanın yazarlarından Justin Penn ise, "Aşırı ısınma, yüzyılın sonuna doğru, mevcut tüm insan stres faktörlerinin bir araya gelmesiyle rekabet edecek olan iklim kaynaklı yok oluşlara yol açacaktır" sözleriyle durumun ne kadar vahi olduğuna vurgu yapıyor. 

Geleceğin henüz ‘yazılmadığını’ ve kaderi değiştirmenin mümkün olduğunu belirten Penn, “CO2 (karbondioksit) emisyonlarının gidişatını değiştirmek ve bu kitlesel yok oluşa neden olacak ısınmanın büyüklüğünü önlemek için hala yeterli zaman var.” şeklinde ifade ediyor. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.