Planlamanın farklı tanımları yapılabilir. Bunlardan bir tanesi; bireyin gelecek hakkında sahip olduğu düşünme kabiliyeti, bir diğeri ise belirli bir amaca ulaşmak için zihinsel olarak doğru yolu öngörme olarak tanımlanabilir. Planlama ile bir amaç doğrultusunda geleceğe dair kararlar alınır. Birey planlama yaparken geçmiş tecrübelerinden, öngörülerinde ve mevcut trendlerden destek alabilir. Planlama bir hedefe ulaşmak için yapılması gereken eylemleri seçmek, eylemleri sıralı olarak doğru şekilde gerçekleştirmek için çizilen bir haritadır. Haritadan yola çıkarak doğru yolu bulmak son derece önemlidir. “Planlama nedir?” Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir soru haline geldi. Hızla akıp giden zaman içinde bireyler planlama yapmanın önemini bilirler. Bireyler için önem arz eden planlama konusu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Planlama nedir? Planlama nasıl yapılır? Planlama türleri nelerdir? Planlama hakkındaki tüm merak edilen aşağıdaki yazımızda sizlerle…

Planlama Nedir?

Planlama Nedir?

“Planlama nedir?” sorusu çok sık rastladığımız bir sorudur. Özellikle günümüzdeki bireyler planlamanın önemini ve hayattaki değerini anladıkları için planlama konusu dikkat çeker hale geldi. Planlama ile iş hayatında, akademik hayatta ve sosyal hayatta daha huzurlu ve mutlu yaşamak mümkündür. Planlama yapmak bireyin sahip olduğu bir düşünme becerisidir. Her birey planlama kabiliyetine sahiptir. Ancak bireyler planlama eylemini farklı şekillerde, farklı yöntemler kullanarak yaparlar. Planlama yapmak, beyin esnekliği ya da nöroplastisite, miyelinleşme, yeni yollar ya da sinaptik bağlantılar oluşturma vs. gibi elementlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Planlama yapmak için öncelikle bilgiye ihtiyaç duyulur sonrasında ise sahip olunan bilgiler ile sentezlenerek etkili bir plan ortaya konulur.

İlginizi çekebilir: Şirketlerin Yaygın Olarak Kullandığı Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Nedir?

Planlama Nasıl Yapılır?

Planlama Nasıl Yapılır?

Planlama pek alanda farklı şekillerde gerçekleştirilir. Planlama her alanda farklı şekilde gerçekleştirilse de özünde aynı yollardan ilerler. Planlama yapılırken öncelikli olarak ilk yapılan adım hedef belirlemektir. Hedef belirlendikten sonra hangi yollar izlenerek hedefe ulaşılacağı konusu yer alır. Yolların belirlenmesi bu noktada en önemli adımlar arasında yer almaktadır. Hedefe giderken yollar belirlenirken hedefin ne olduğu ne derece gerçekleştirilebilir olduğu söz konusudur. Bu noktada çalışmalar yürütülerek planlama yapılır.

Dikkatinizi çekebilir: Hayalinizdeki İşi Planlamanın 7 Muhteşem Yolu

Planlama Türleri

Planlama Türleri

 

Planlama nedir? sorusunu yukarıda sizler için detaylıca açıkladık. Şimdi sıra geldi planlama türlerine… 4 farklı planlama türünden bahsedeceğiz. Bunlar; stratejik planlama, taktiksel planlama, operasyonel planlama ve acil durum planlamasıdır.

Stratejik planlama: Bir bütün olarak ele alınan uzun vadeli yarar amacı taşıyan planlamalardır. Stratejik planlama yapan yöneticiler hedeflenen amaçlara ulaşabilmek için uzun dönemde ne yapılması gerektiğini ele alırlar ve bu doğrultuda planlama yaparlar.

Operasyonel Planlama: Operasyonel planlamalar düşük seviyeli yöneticiler tarafından yapılan planlardır. Tüm operasyonel planlar, kuruluşun en düşük seviyelerinde gerçekleşen spesifik prosedürlere ve süreçlere yoğunlaşarak bu yönde bir planlar ortaya koyarlar.

Acil Durum Planlaması: Acil durum planları en kötü anı kurtaran ve bir çıkış yolu sunan önemli planlamalardır. Bir yöneticinin mutlaka acil durumlarda ortaya koyabileceği bir planının olması çok önemlidir. Acil durum planları, beklenmedik anlar için gerçekleştirilen ve alternatif bir çözüm sunan planlardır. Acil durum planları sayesinde yöneticiler esnek olmaya ve değişmeye uyum sağlamayı başarabilirler.

Taktik Planlama: Taktik planlar, stratejik planları destekleyen ve gerçekleştirilmesine katkı sunan planlardır. Taktik planlar, alt düzey bölümlerin stratejik planlarının gerçekleşmesinde sorumluluğu ve işlevselliği ile ilgilidir. Yukarıda sizler için planlama nedir? Başlığı altında planlama konusuna değindik. Sizlere planlama türleri ve planlama detayları hakkında pek çok bilgi sunduk. Daha fazla bilgi edinmek için öğrenci kariyeri blog içeriklerini okumaya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.