Öğrenci Kariyeri Banner

Paraların Gizemi: Kenarları Neden Tırtıklıdır ?

Paraların Gizemi: Kenarları Neden Tırtıklıdır ?

Günlük hayatta kullandığımız madeni paraların kenarlarının tırtıklı olduğunu daha önce fark etmiş miydiniz ?

Peki bu tırtıklar neden vardır hiç düşündünüz mü ?

Madeni paranın geçmişi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanır. Bilindiği üzere parayı Anadolu uygarlıklarından Lidyalılar bulmuştur.

Geçmişte madeni paralar altın ve gümüş gibi değerli madenlerden üretiliyor ve her bir para el işçiliğiyle dövülerek şekillendiriliyordu.

Zamanla ticaret geliştikçe madeni paraya olan ilgi arttı. Ancak darphanelerde (para basılan yere verilen ad) çok hızlı üretim yapılamadığı için şekli düzgün olmayan ve düşük kalitede madeni paralar üretildi.

Bu durum kalpazanların işine yaradı. Çünkü kalpazanlar değerli madenlerden üretilen paraların kenarlarını anlaşılamayacak düzeyde yontarak küçük miktarlarda çalıyor ve bu değerli madenleri tekrar kullanıyorlardı.

Bu sorunun üstesinden gelmek için geliştirilen en yaygın yöntemlerden biri paraların makine kullanılarak üretilmesiydi. Böylece şekli daireye yakın ve düzgün paraların üretilmesi kolaylaştı.

Kalpazanların paralardan çalmasını önlemek için ise paraların kenarları tırtıklı bir şekilde üretilmeye başlandı. Aynı şekilde 1696 yılında İngiltere Kraliyet Darphanesi’nin başına getirilen ünlü fizikçi Isaac Newton’da bu yöntemi kullanmıştı.

Günümüzde madeni paralar altın, gümüş gibi değerli madenler yerine çoğunlukla bakır, nikel ve çinko alaşımlarından üretiliyor. Ancak kullandığımız paraların kenarları hâlâ tırtıklı. Bu da yüzyıllar öncesinden gelen para basma alışkanlığından kaynaklanıyor.

 

Özgün İçerik 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.