Öğrenci Kariyeri Banner

Para Mutluluk Getirir Mi Sorusunun Cevabı İçin 37 Milyon TL Dağıtıldı!

Para Mutluluk Getirir Mi Sorusunun Cevabı İçin 37 Milyon TL Dağıtıldı!

Para mutluluk getirir mi sorusu, cevabı en fazla merak edilen ve tartışılan soruların başında geliyor. Bilim insanları, çok sayıda kişi tarafından merak edilen soruya yanıt aramak için ilginç bir araştırmaya imza attı. Araştırma kapsamında katılımcılara 2 milyon dolar (37 milyon TL) para dağıtıldı.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre bilim insanları, paranın mutluluk getirip getirmeyeceğini öğrenmek için oldukça ilginç bir araştırma gerçekleştirdi. Böylelikle yıllardır sorulan ve yanıtı kişiden kişiye değişen soru, bilimsel açıdan ele alınmış oldu.

Mutuluk Seviyelerinde Büyük Artış Görüldü!

Araştırma kapsamında farklı yaşam tarzlarına ve kültürlere sahip katılımcılara kişi başı 10 bin dolar (yaklaşık 186 bin TL) olmak üzere toplamda 2 milyon dolar yani 37 milyon TL para verildi. Katılımcılardan üç ay içerisinde bu parayı harcamaları talep edildi.

Bilim insanları, paraları verdikten sonra katılımcıların yaşamlarını mercek altına aldı. Üç aylık süre zarfında katılımcılar düzenli olarak her ay bir anket doldurdu. Araştırmaya katılan kişilerden ödeme yapıldıktan altı ay sonra farklı bir anket daha doldurmaları talep edildi.

Anketler beş maddeden oluşan "Yaşam Memnuniyeti Ölçeği" ile olumlu ve olumsuz duyguları analiz eden puanlama sistemini barındırıyordu. Araştırmaya, hiç para almayan 100 kişilik bir grup da dahil edildi.

Yapılan araştırmanın sonucunda para alan katılımcıların mutluluk seviyesinde para almayan kişilere kıyasla önemli ölçüde artış olduğu gözlemlendi. Bu artışın düşük gelirli ülkelerde yaşamını sürdüren kişilerde daha yüksek olduğu belirlendi.

Katılımcılar arasında yılda 123 bin dolar ve üzeri kazanç elde eden kişilerin mutluluk seviyesinde önemli bir artış olduğu görüldü. Kişi başı 10 bin dolar verilen 200 katılımcının toplam yaşam memnuniyeti kişi başına ortalama olarak 0,36 puan artarken bağışçıların memnuniyet seviyesi her biri için tahmini olarak 0,16 puan kadar düştü.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.