Öğrenci Kariyeri Banner

Pandeminin Ardından Küresel Olarak Uyku Problemi Yaşandığı Ortaya Çıktı!

Pandeminin Ardından Küresel Olarak Uyku Problemi Yaşandığı Ortaya Çıktı!

Uyku tüm insanlık için en önemli noktalardan bir tanesiyken pandemi döneminde toplu olarak bu durumdan mahrum kaldık.

13 ülkeden 22 bin 330 yetişkinle yapılan ankette, COVID-19 öncesi ve sonrası uyku düzenleri karşılaştırıldı. Kasım 2021'de Sleep Medicine'de yayınlanan sonuçlar şaşırtıcıydı.

Pandeminin ilk aşamalarında, yanıt verenlerin yüzde 36,7'si klinik uykusuzluk semptomları yaşadı ve yüzde 17,4'ü uykusuzluk bozukluğu kriterlerini karşıladı.

Bu oranlar, pandemi öncesi seviyelerin iki katıydı. Uykusuzluk bozukluğu tüm dünyada artarken, en yüksek artış Brezilya, Birleşik Krallık, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya ve Norveç'te gerçekleşti.

Düzensiz Uyku, Sağlık Bozukluklarına Neden Oluyor!

The Lancet'te yayınlanan bir başka uluslararası araştırma, sağlık çalışanlarının genel nüfusa göre iki kat daha fazla uyku bozukluğu yaşadığını ortaya koydu. Düzensiz uyuyan kişilerin zihinsel sağlık bozukluklarına sahip olma olasılığı normalden iki kat daha fazladır.

Aynı çalışmada, katılımcıların yüzde 25,6'sında kaygı, yüzde 23,1'inde depresyon tespit edildi. Uyku bozukluklarında olduğu gibi, her iki oran da pandemi öncesi seviyelerden önemli ölçüde yüksekti.

Pandeminin talihsiz miraslarından biri, küresel ölçekte uyuyamadığımızda neler olduğunu gösterecek koşulları yaratmış olması.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.