Öğrenci Kariyeri Banner

İlham Veren TED Konuşmaları

İlham Veren TED Konuşmaları

Son zamanlarda, her geçen gün biraz daha popülerleşen bir kültürden bahsetmek istiyorum size: TED Konuşmaları. Eminim ki sosyal medyada daha önce -belki de TED konuşması olduğunu fark etmeden- TED konuşmalarından alıntılara rastladınız, kesitler izlediniz. TED, kısaltma olarak Technology, Entertainment ve Design kelimelerini temsil ediyor. Sloganıysa: “paylaşmaya değer fikirler”. Ben, gerçekten bu zamana kadar izlediğim TED konuşmalarından çok değerli fikirler öğrendim, yeni bakış açıları kazandım. Ayrıca, TED Konuşmalarını İngilizce olarak izlemek sınav odaklı (TOEFL, IELTS) dinleme yeteneğinizi yabancı dizilere kıyasla çok daha fazla geliştiriyor, çünkü konuşmalarda sınavlarda karşılaşacağınız gibi çoğunlukla akademik dil ve terimler kullanılıyor. Gerçekten ilham aldığım ve büyük yankı uyandıran TED Konuşmalarından birkaçıysa şöyle;


1.Erhan Erkut, TEDxReset, İstanbul, 2015

maxresdefault

Erhan Erkut, harika bir endüstri mühendisi, çok saygın ve çok değerli bir akademisyen, ve MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Değerli hocamız, bu TED konuşmasında gerçekten uzmanı olduğu girişimcilik konusuna değiniyor ve bu konuda biz gençlere adeta bir reçete çıkarıyor. Bu arada Erhan Erkut Hoca, bence mutlaka bir şekilde bir konferansına katılmanız gereken bir isim, enerjisi muazzam bir insan.

2.Ümmiye Koçak, TEDxYouth@ATA, Adana, 2016

ümmicikkk

Ümmiye Koçak’ı Telekom’un Christiano Ronaldo’yu oynattığı “hayal et” temalı yeni reklam filminden tanıyoruz aslında. Köyde film çekilmez diyenlere inat film çekmiş, üstüne New York’tan ödül almış Ümmiye Teyze. Bu TED konuşmasında da tüm imkansızlıklara rağmen başardıklarını en samimi dille anlatıyor ve dinleyicilerini azmiyle büyülüyor.

3. Canan Dağdeviren, TEDxReset, İstanbul, 2014

canannn

Hepimiz değerli bilim kadınımız, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi Canan Dağdeviren’i biliyoruz. Bu TED Konuşmasında Canan Dağdeviren, ona birçok ödül getiren büyük buluşundan, kendini şarj edebilen kalp pilinden bahsediyor ve bunu mümkün olduğunca basit bir mantığa dayandırarak anlatıyor. Böylece buluşunu üstün fizik bilgisine sahip olmasak bile anlayabiliyoruz.

4.Cameron Russel, TEDxMidAtlantic,Washington,2013

tedx cameron russell

Ünlü bir model olan Cameron Russell, bu TED konuşmasında dış görünüşün gerçekten bir illüzyon olduğunu ifade ediyor ve bir model olarak fotoğraf çekimlerinde havalı gözükebilmek için kendisi ve kocaman bir ekip tarafından çok çaba gösterildiğinden bahsediyor. Model olmak isteyen genç kızlaraysa kesinlikle bu tehlikeli meslekten uzak durmalarını, gerçek ve somut mesleklere yönelmelerini öğütlüyor.

5.Alaa Murabit, TED Original, California, 2015

alaa murabit ted

Alaa Murabit, Libya kökenli bir Müslüman olarak Kanada’da yaşıyor. Bu TED konuşmasında, tüm dünyanın düşündüğünün aksine İslam’da kadının çok önemli bir yeri olduğunu anlatıyor. Çok çocuklu Müslüman bir aileden gelmesine rağmen ailesindeki kadınlara çok değer verildiğinden bahsediyor ve Müslüman bir kadın olarak gerçekleştirdiği akademik başarılarını örnek gösteriyor. Ayrıca, bu TED konuşması, New York Times gazetesi tarafından “sizi ileriye taşıyacak konferanslar” listesine alınmış.

Benim izleyerek gerçekten "paylaşmaya değer" bulduğum TED konuşmaları böyleydi, umarım siz de bu konuşmaları izlersiniz ve ilham alırsınız. Kim bilir belki bir gün siz de kendi TED konuşmanızda, kendi hayat hikayenizi ve deneyimlerinizi anlatarak başkalarına ilham olursunuz? Sevgiler!

ÖZEL İÇERİK : Özge Özışıklıoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.