Öğrenci Kariyeri Banner

Özellikle Afrika Bölgesindeki Yetersiz Beslenen Çocukların Karınları Neden Şişkin Oluyor?

Özellikle Afrika Bölgesindeki Yetersiz Beslenen Çocukların Karınları Neden Şişkin Oluyor?

Özellikle Afrika bölgesindeki yetersiz beslenen çocukların fotoğraflarına baktığımızda karınlarının şişkin olduğu hepimizin dikkatini çekmiştir. Buna neyin sebep olduğunu daha önce duymuş muydunuz?

Elbette ki bunun ana nedeni yetersiz beslenme. Ancak bunun yanı sıra yetersiz beslenmenin birçok türü karakteristik bir büyük karında ortaya çıkabilse de, bu semptomlar arasında en sık bilinen yetersiz beslenme şekli Kwashiorkor'dur.

Asıl Nedeni Açlık Değil, Protein Eksikliği

Bunun nedenini anlamak için yetersiz beslenmede karın bölgesindeki şişliğin yağ birikiminden kaynaklanmadığını bilmek gerekiyor. Bunun asıl nedeni vücutta su tutulması ve sıvı birikmesidir. Bu, şişkin, şişkin bir mide veya karın bölgesi ile sonuçlanır.

Bunun arkasındaki fizyolojik mantık, ne tür bir beslenme eksikliği olduğunu belirleyen belirli besinlerin spesifik eksikliğidir. Örneğin Kwashiorkor'da, etkilenen çocukların kalori alımı iyidir, yani vücudun metabolik süreçler için ihtiyaç duyduğu enerjiden yoksun değildir. Bununla birlikte insanlar belirli besinlerden, özellikle de proteinlerden ciddi şekilde yoksundur.

Vücuttaki proteinler, yapısal rollerinin yanı sıra vücuttaki ozmotik basıncın dengesinden de sorumludur. Vücudun lenfatik sistemindeki proteinlerin varlığı, bağırsaktaki suya kıyasla lenfatik sıvıda daha yüksek bir ozmotik basınca yol açar. Bu durum, sıvının bağırsaktan lenf sıvısına ve sonunda kan akışına akmasına neden olur.

Etkileri Kalıcı

Suyun düzenlenmesi, suyun vücutta sağlıklı bir şekilde dağılmasını sağlar. Protein eksikliği nedeniyle bu düzenleme bozulursa, sıvı birikmesi karında şişkinliğe ve ayrıca sıvı tutulmasına veya ödemlere yol açar.

Proteinlerin diğer bir işlevi de dokulardaki ozmotik basıncı korumak için hidrostatik basıncın tersine hareket etmektir. Kılcal damarların kan dolaşımındaki proteinlerin varlığı, dokuların su basmasını kontrol altında tutar. Daha büyük moleküller olan proteinler, su gibi kılcal duvarlardan dışarı sızmazlar. Bu nedenle, bu proteinlerin kılcal damarların içindeki varlığı basınç oluşturur.

 

Bu, suyun kan dolaşımına geri alınmasını düzenler. Yetersiz beslenme nedeniyle protein eksikliği ile bu düzenleme mekanizması bodurlaşır ve dokularda da su birikir. Birikme, daha şiddetli vakalarda daha belirgin hale gelir ve sıvı tutulması, karın yanı sıra yüz bölgeleri gibi vücudun diğer bölgelerinde de belirginleşmeye başlar.

Yetersiz beslenme nedeniyle gelişen bu ödemin tedavisi, vücudun eksik olan besin maddelerini tamamlamasıyla mümkündür. Bununla birlikte, bundan etkilenen çocukların gelecekteki büyümeleri ve fiziksel güçleri üzerindeki etki doğası gereği kalıcıdır.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.