Öğrenci Kariyeri Banner

Oyunun En Eğlenceli Hali Robotik Kodlama

Oyunun En Eğlenceli Hali Robotik Kodlama

Gelişen ve değişen bu çağda teknoloji hayatımızın her alanına nüfuz etmiş durumda. 21.yy’da değişen dünya ve teknoloji ile birlikte ihtiyaçlarımız da değişti. Gelecekte yazılım, yapay zeka ve mühendislik alanlarının oldukça ön planda olacağına inanılıyor. Gelecekte ihtiyaç duyulan insan profiline ulaşabilmek için eğitim modelleri ve sistemleri yeniden şekilleniyor. Özellikle robotik kodlama son zamanlarda en önemli eğitim modeli haline gelmiş durumda. Peki okul öncesi dönemde de sıklıkla kullanılmaya başlanan bu robotik kodlama nedir?


Robotik kodlamanın ne olduğuna geçmeden önce robot nedir, robotik nedir, kodlama nedir? İlk olarak bunlara bakalım.


Robot Nedir?


Robot, sensörler yardımıyla ortamı algılayabilen, algıladıklarını davranışa dönüştüren bunu yaparken de bilgisayar algoritmaların bağlı davranan makinelerdir.


Robotik Nedir?


Elektronik devreler yardımı ile kodlama dilleri kullanılarak ihtiyaç duyulan yönde komut verme işlemidir. Makine kontrol sistemi, bilgisayar gibi birçok alanda hayatımızın kolaylaştırmaya olanak sağlamaktadır.


Kodlama Nedir?


Diğer adı programlama olarak da bilinen kodlama, bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için kodlama dilleri kullanılarak yazılan komutlar bütünüdür.


Robotik Kodlama nedir?


Robotik kodlama makineleri, sistemleri yazılımla birleştirerek akıllı hale getirme sistemidir.


Robotik Kodlama Okul Öncesinde Nasıl Kullanılır?


Öncelikle belirtmek isterim ki çocuklara anlayamayacakları yazılım dillerini öğretmilmiyor. Amaç çocuklara yazılımın temel kavramlarını anlatmak ve pekiştirmek. Çocuklara robot yaptırmak üzerine değildir. Temel amaç programlamaya giriş ile ilgili basit düzeyde çocuklara eğitim vermek onların kodlama ile ilgili alt yapılarının oluşmasını sağlamak. Kısaca robotik kodlamanın okul öncesi dönemde kullanılma amacı 21.yy insanında olması gereken becerileri çocuklara özel bir biçimde sunarak onları bu geleceğe hazırlamaktır.


Neden Kodlamaya Okul Öncesinden Başlamalıyız?


Çocuklar kodlama ile birlikte sadece yazılımsal bilgilere sahip olmazlar. Kodlama sırasında karşılarına çıkan problemleri çözmeye çalışırarak problem çözme becerilerini de arttırırlar. Yanındaki arkadaşı, öğretmeni ya da sizler ile etkinlik boyunca etkileşim halinde oldukları için iletişim becerileri gelişir. Kodlama okul öncesi gruplarda genelde hikâyeler ve etkinlikler şeklinde sunulur. Bu sayede çocukların dil ve motor becerileri gelişir. Birçok kodlama aktivitesi çocuklara kodlamaya ek olarak yaş grubuna göre renkler, sayılar, meslekler gibi birçok alanda da kazanım sağlar. Ayrıca robotik kodlama ile çocuğun bilgisayar ekranında ses çıkarması, istediği şekilleri göstermesi mekanizmaları keşfetmesine, yaptığı çalışmanın doğru olup olmadığını deneyimlemesine, hayal gücünü gerçeğe dönüştürmesine yardımcı olur ve bunun keyfine varır. İşte çocuğun pek çok alanına hitap eden robotik kodlamaya bu yüzden başlamalıyız.


Robotik Kodlama Öğrenmenin Çocuklara Ne Gibi Faydası Olur?




  • Yaratıcı düşünmelerine yardımcı olur.

  • Analitik düşünme becerileri kazandırır.

  • Olay veya durumlar arasındaki ilişkileri görebilmesini sağlar.

  • Problem çözme yeteneklerini artırır.

  • Sistematik düşünmelerini sağlar.

  • Makinelerin çalışma mantığını kavramalarına yardımcı olur.


Sizlere bu konuda yardımcı olacak bir materyal ve 2 sayfadan bahsetmek istiyorum


MAKEY MAKEY ve JOY KART

Makey Makey Kart


makeymakey (1)



Amerika’da MIT Üniversitesi tarafından üretilmiştir.

Joy Kart


10121327968306



Türkiye’de MekatronikLAB tarafından üretilmiştir.


Bu iki kart işlev olarak aynı özelliklere sahip. Şekil olarak farklılık göstermektedir.


Aynı işleve sahip bu iki kart özel kabloları yardımıyla günlük hayattaki nesnelere elektriği ileten ya da basıncı algılayabilecek yumuşaklıkta olan bazı nesneleri bilgisayarımızın bir parçası gibi ya da klavye tuşu, farenizin bir bölümü gibi kullanmamızı sağlayan kartlardır.


Kartların üzerinde farklı tuşların yerine geçen yön tuşları, boşluk tuşu, klavyedeki W,A,S,D,F,G tuşları gibi ya da farenin sağ tık sol tık gibi bölümleri yerine geçebilecek kablo takacağımız pinler mevcut. Kabloların bir ucunu pinlere bağlayıp diğer ucunu örneğin bir mandalina, muz, oyun hamuru, su, alüminyum folyo gibi elektriği iletebilecek ya da basıncınızı algılayabilecek cisimlere, nesneleri bağladığınızda kablonun diğer ucu kartta hangi bölüme takılıysa o nesne artık klavye tuşunun ya da fare tuşunun yerine geçiyor.


Makey makey kartının bir de sayfası bulunmakta. Bu uygulamada kabloları nesnelere bağlayıp bir ucunu da karta bağladığınızda sayfada bulunan çeşitli müzik aletlerini ve oyunları oynamanız mümkün. Hem çok verimli hem çok kolay hem de çok eğlenceli olan bu uygulama çok işinize yarayacak.


CODEORG


 

625adae9e990d425b95eb743c02409cb


İçeriği tamamen ücretsiz olan bu uygulama hem öğretmenler hem öğrenciler tarafından kullanılabiliyor.Oldukça öğretici olan uygulamada kurslar yaşlara göre kategorilenmiş, zorluk derecelerine göre sıralanmış bulunmakta. Derslerde kullanabilmek için dokümanlar, etkinlikler ve çalışma yaprakları da mevcut. Amaç çocuklara en kolay ve eğlenceli yoldan kodlamayı öğretmek.Bu eğitici uygulamaya göz atmanızda fayda var.


Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Hülya YAVUZ tarafından oluşturulmuştur.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.