Öğrenci Kariyeri Banner

Kongre Kütüphanesi (Library of Congress)

Kongre Kütüphanesi (Library of Congress)
 

Kitap okumak için hepimizin farklı mekanları olabilir. Evimizin en rahat köşesini tercih ettiğimiz gibi, dağınık bir çalışma masasında, gece lambası eşliğinde, metroda, trende, bazen vapurun balkonunda, bazen de kar manzarasına karşı sıcak bir köşede kendimiz kitabımızla baş başa bulabiliriz. Her birinde kitapla kurduğumuz bağlılık değişir. Kongre kütüphanesinin büyük çatısı altında ise, kitap artık başka bir evrendir.

 

tTvvO4_guUS_zqmH1mIJzQ

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden biri olan kongre kütüphanesi Washington’da bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

Kitap ve kitap rafı sayısı bakımından dünyanın en büyüğü kabul edilen Kongre Kütüphanesi ile ABD'nin ikinci ve dünyanın dördüncü büyüğü New York Halk Kütüphanesi, ülkenin en önemli kültürel aktarım mekanları arasında önemli bir yere sahip.

ABD’de milyonlarca kitap barındıran üniversite kütüphaneleri de dahil çok sayıda kütüphane bulunuyor. 1800’de Kongre tarafından kurulan Kongre Kütüphanesi ile 1911’de inşa edilen New York Halk Kütüphanesi, bu alanda ülkedeki diğer kütüphanelere göre farklılık göstererek dikkat çekiyor.

 

MrA-4JZkKE-M4YGPT1BhHA

1800’de Amerikan yasama organı mensuplarının ihtiyaçları için kurulan bu kütüphane. Zamanla ilerleyerek eğitime hizmet eder hale gelmiştir. 1814'te İngiliz askerleri kütüphanenin bir bölümündeki eserleri yakmıştır. 1815'te sahneye Thomas Jefferson çıkarak yaklaşık 6500 kitabı buraya bağışlamıştır. 1850'lerde çıkan yangında eserlerin birçoğu tekrar yanmıştır. Günümüze kadar birçok açıdan geliştirilen kütüphaneye yeni binalar ve koleksiyonlar eklenerek 1990'larda tekrar faaliyete geçmiştir. Kongre kütüphanesi şu anda 470 dilde 150 milyon esere ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında;

38 milyon kitap,

70 milyon el yazması,

3,6 milyon kayıt,

14 milyon fotoğraf,

5,5 milyon harita ve 8,1 milyon müzik notası bulunuyor.

okuma-köşesi-750x500

Ayrıca 122 milyon sınıflandırılmamış özel koleksiyon parçasının da yer aldığı Kongre Kütüphanesi, dünyadaki en değerli kültür hazinelerinden biri sayılıyor.

 

Günde ortalama 14 bin yeni parçanın eklendiği kütüphaneye, mevcut binaları yetmiyor. Bu nedenle Maryland ve Virginia eyaletlerindeki ek binalarda da sayısız kitap ve kayıt saklanıyor.

 

Binlerce araştırmacının yanı sıra yıllık ortalama 2 milyondan fazla turist de burayı ziyaret etmekte.

Kongre Kütüphanesi Amerika'nın hatta dünyanın hafızası olmaya devam ediyor.

 

“Parayı kasa, bilgileri kütüphane saklar.”

 

Kaynakça

Kaynakça

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.