Öğrenci Kariyeri Banner

Oxford, Yılın Kelimesini Açıkladı!

Oxford, Yılın Kelimesini Açıkladı!

Oxford Languages, her sene olduğu gibi bu yıl da, yılın kelimesini oylama ile belirledi. Oxford Languages editörlerine göre 2022 yılının kelimesi, 'Goblin mode' oldu.

Dünyanın en kapsamlı sözlüğünü bünyesinde bulunduran Oxford Languages, her yıl bir ‘Yılın Kelimesi’ seçiyor. Ünlü yayıncı, geçtiğimiz yılın kelimesi olarak da aşı anlamına gelen ‘vaccine’in kısaltılmış bir versiyonu olan ‘vax’i belirlemişti. Geçtiğimiz günlerde ise bu yılki finalistlerin belirlendiğini duyurmuş; ancak öncekilerin aksine sonucu halkın belirleyeceğini belirtmişti.

Oxford’un yaptığı açıklamada, finale kalanların ‘metaverse’, ‘#IStandWith’ ve ‘goblin mode’ olduğu söylenmişti. Bugün ise oylamanın sona erdiği ve Yılın Kelimesi'nin belirlendiği duyuruldu.

Goblin Mode, Yılın Kelimesi Seçildi!

Oxford, oylamaya son iki haftada 340.000’den fazla insanın katıldığını belirterek seçilen kelimeyi açıkladı. Yayıncının ifadelerine göre ‘goblin mode’, oyların yüzde 93’ünü alarak ‘Yılın Kelimesi’ oldu. Terimin, 318 bin 956 oy aldığı belirtildi.

Son zamanlarda teknoloji dünyasında sık sık duyar olduğumuz ‘metaverse’ ise 14 bin 484 oy ile ikinci sırada bulunuyor. Birine, bir yere veya bir şeye destek olmak için kullanılan, Twitter’da sık sık gördüğümüz etiketlerden biri olan ‘#IStandWith’ de 8,639 oyla üçüncü sırada yer alıyor.

Goblin Mode Ne Demek?

Argo bir terim olan goblin mode, bir bireyin toplumsal normları reddederek istediği gibi davranması anlamına geliyor. Oxford da bunu, “pişman olmadan, tembel, pasaklı veya açgözlü, keyfine düşkün, sosyal normları ve beklentileri reddeden bir davranış türü” şeklinde tanımlıyor.

Oxford’a göre bu terimin popülaritesi, ilk olarak 2009 tarihinde Twitter’da görülmesine rağmen son zamanlarda sosyal medyada viral oldu. Ayrıca terimin, COVID kısıtlamalarının kalkması sonrasında insanların normal hayata geri dönmeyi istememeleriyle birlikte daha da yaygınlaştığı vurgulandı.

Oxford Languages başkanı Casper Grathwol yaptığı açıklamalarda; herkesin kendi iç goblinini benimsediğini söyleyerek bunun; kendimizin her zaman Instagram ve TikTok’ta sunmaya çalıştığımız kişiler olmadığını gösterdiğini, bu nedenle insanların gerçekten kendini, yani goblinini gösterdiği ‘BeReal’ gibi uygulamaların yaygınlaştığını dile getirdi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.