Öğrenci Kariyeri Banner

Oxford Üniversitesi'nden Veganları Sevindiren Araştırma!

Oxford Üniversitesi'nden Veganları Sevindiren Araştırma!

Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları vegan beslenme üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. 

Yapılan araştırmada vegan beslenmenin standart beslenmeye göre çevreye verilen zararı azaltabileceği ortaya çıktı. 

Oxford Üniversitesi: "Vegan Beslenme, Çevreye Verilen Zararı 100 Kata Kadar Azaltıyor!"

Vegan beslenmenin yani hiçbir hayvansal gıda tüketmeden beslenmenin çevreyi koruyup korumadığı uzun zamandır tartışılıyor. Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları bu popüler konu üzerine bir araştırma yaptılar. Bu araştırmanın sonuçlarına göre vegan beslenenlerin savunduğu bu görüş doğru!

Michael Clark ve Keren Papier’in yönettiği bu araştırmada 57 bin kişinin beslenmesi incelendi. Bu veriler 20 yıldan uzun bir süredir derlenen veri bankasından elde edildi. Beslenme verileri, insanların günlük yaşantısında ne yiyip içtiklerine dair bilgi veriyordu. 

Bilim insanları bu verileri kullanarak verileri  sera gazı emisyonu, toprak kullanımı, su kirliliği ve biyoçeşitliliği azalması üzerindeki etkileriyle karşılaştırdı. 

Araştırmaya konu olan kişiler vegan, vejetaryen, balık tüketen, düşük, orta ve yüksek miktarda et tüketen olmak üzere 6 farklı beslenme grubunun birer üyesiydi. Beslenme verilerinin kişilerin çevreye etkilerinin karşılaştırılması için 57 bin farklı besinin çevreye olan etkilerine dair veriler de kullanıldı. 

Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlara göre, en düşük seviyede sürdürülebilirliğe sahip vegan beslenmenin dahi et odaklı en sürdürülebilir beslenmeden daha çevre dostu olduğu ortaya çıktı. Özellikle hayvan kaynaklı besinin daha yoğun olduğu beslenme türlerinde bu etkinin kat kat arttığı gözlemlendi. 

Tüketilen bir birim gıda başına et ve süt ürünlerinin çevreye etkisinin bitki bazlı gıdaların çevreye etkisinden 3 ila 100 kat kadar fazla olduğu açıklandı. Vegan ve yüksek et tüketen bireylerin etkisi arasındaki fark şu şekilde açıklandı: “Çalışmamızdaki veganlar, sera gazı emisyonları açısından yüksek düzeyde et yiyenlerin etkisinin yalnızca %25'ine yol açıyordu.”

 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.