ÖSYM, İngilizce ölçümü için yeni sınav hazırladı. İlk kez uygulanan ve 4 saat süren sınavda adayların okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerileri test edildi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, İngilizce’nin ölçümünde yeni bir sınav geliştirdi. Uluslararası alanda geçerliliği hedeflenen ‘Elektronik İngilizce Yeterlilik Testi’nin (e-TEP) pilot uygulaması Ankara’da gerçekleştirildi. 4 saat süren sınavın ilk bölümünde adayların İngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümde ise İngilizce yazma ve konuşma becerileri ölçüldü.
ÖSYM: Adaylara Yol Gösterecek!
Pilot uygulamaya katılan sınırlı sayıdaki adaya toplamda 240 dakika süre verildi. Sınavın ilk bölümünde adayların okuma ve dinleme, ikinci bölümünde ise yazma ve konuşma becerileri ölçüldü. Sınavın hedef kitlesi Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ve e-YDS gibi sınavlardan 70 puan üstü alan ve genel İngilizce seviyesi B2 olan kişiler olduğu ifade edildi.
Test aşamalarının bitiminin ardından sınavın, uluslararası alanda geçerliliği bulunan ve ABD tarafından yapılan “Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı” (TOEFL) ile “Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi” (IELTS) gibi bir saygınlığa ulaşması amaçlanıyor. Ayrıca sınavın YDS ve YÖKDİL gibi hali hazırda yürütülen sınavların yerine geçmesi değil, daha kapsamlı ayrı bir İngilizce testi olarak yürürlüğe konması bekleniyor.
ÖSYM’nin internet sitesinde sınava ilişkin yayımlanan bültende şu ifadelere yer verildi;
“Okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri temelinde İngilizceyi bilgisayar üzerinden ölçen bir sınav geliştirilmektedir. Bu sınavın temel amacı, İngilizcedeki yeterlik düzeylerini en yüksek geçerlik, güvenirlik ve güvenlik kriterlerini karşılayarak ve “Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnini” referans alarak ölçmektir. Bu metin, dil becerilerinin tanımlanması bağlamında sınava güçlü bir kuramsal alt yapı ve standardizasyon imkanı sağlamaktadır. Sınav, ayrıca benimseyeceği bilimsel sonuç raporlama sistemi sayesinde İngilizceyi öğrenen adaylar için güçlü ve zayıf yanlarını görmelerine ve anlamalarına olanak sağlayarak adayların kendi dil öğrenme süreçlerinde onlara yol gösterici bir rol oynayacaktır”.