Öğrenci Kariyeri Banner

Olumlamanın Başarısı

Olumlamanın Başarısı

Hayatta her düşündüğümüz veya ağzımızdan çıkan her kelimenin hayatımızı etkilediğini hiç düşündünüz mü ? Bunu düşünmenin tam zamanı. Evet, düşünmek ve sözcükler hayatımıza şekil verir. Pozitif düşünme, hayatımıza yenilikler katarken, negatif düşünmeler bizi olumsuz yönde etkiler. Olumlama yaparak negatiflikten uzaklaşabiliriz.Şimdi sıra olumlamanın ne olduğunu ve hayatımızı nasıl etkilediğini açıklama zamanı.

Kullandığımız her kelime hayatta bir mesaj anlamına gelir. Çünkü bu kelimeler düşüncelerimizin duygularımızın sözlü şekilde hayata söylenme şeklidir. Sürekli negatif cümleler kullanan insanları düşünelim. 'Bugün enerjim yok. Sınavım kesin kötü geçecek.' Hayat bu cümlelerimizi mesaj şeklinde aldığı için kesinlikle o gün sınavımız kötü geçer.  'Sınavım güzel geçecek çok çalıştım' cümlesi 'Sınavın kesin kötü geçecek.' yerini alırsa hayata olumlu bir mesaj vermiş oluruz.

Olumlama nasıl yapılır ?

Olumlama için aslında verilebilecek belli kalıplar yok. Şunu yapman gerekiyor, bunu kesin yap gibi. Sadece belli başlı metotlar var. En temel şey ise ağzından çıkan cümleler ile kalbinizden geçenlerin aynı olmasıdır. Örnek vermek gerekirse, 'Çok şanslıyım' derken kalbiniz bunun zıttı olan 'Şanssısım'ı düşünmemesi gerekir. Ve ayrıca, sadece birkaç gün yapıp sonra bu yalan, olmadı gibi düşünceler de işimize yaramaz çünkü bilinçaltının bir şeyi kabullenemesi için 21 güne ihtiyacı vardır. Ayrıca başarı şansımızı arttırmak için de belli başlı cümleleri gün içinde hissederek söylemeliyiz. Mesela, mutlu olmak isteyen bir kişi bu inancın dışında güç içinde neşeli, huzur gibi kelimeleri kullanması gerekir. 

Olumlama teknikleri nelerdir ?

Olumlamanın etkisini ve nasıl yapıldığını öğrendiğimize göre, gelelim olumlama tekniklerinin neler olduğuna. 

1-Geçmişi geçmişte bırakın. 

Beynimiz önceden tecrübe ettiği kötülükleri sık sık bize hatırlatır. Bu durum da bizim günümüze bakmamıza negatiflikten uzak duramamıza sebe olur. Bu yüzden geçmişi kabullenip günümüzde pozitif olmalıyız. 

2- 'İstiyorum' demeyin.

İstiyorum kelimesi yerine bir şeyi başarmış olduğunuzu söyleyin. Mesela 'Ben mutlu olmak istiyorum' yerine 'Ben mutluyum' diyin. Beyin bir süre sonra bunu kabullenecektir. İstekten çıkıp gerçeklik halini alacaktır. 

3-Cümlelerinizde şart, dilek kipi ve gelecek zaman kipi kullanmayın. 

Olumlama için planlar, şartlar koymayın. Şu anda olmuş gibi davranın. Gelecek zaman kipi kullanmayın çünkü her şeyi yarına bırakmış olursunuz bu da olumlamadan uzaklaşmanıza sebep olur. 

4-Net olun.

Cümlelerinizde ve düşüncelerinde ihtimale, belirsizliğe yer olmasın. Ne istediğinizden emin olun. Ona göre cümleler kurun ve kabullenin.

5- Olumlu cümleler kullanın.

'Mutsuz değilim, Korkmuyorum.' cümlelerini kullanmaktan vazgeçin. Olumsuz yapıda olan cümlelerden uzak durun. Bu cümlelerin yerine 'Mutluyum' diyebilirsiniz. 

    Bu teknikler olumlamayı daha net anlamamızı ve yapabilme şansımızı arttırıyor. Olumlamayla birçok şeyi başarabiliriz. Olumsuzluk kiplerinden, geçmişten, şartlardan, ihtimallerden uzak duralım. Pozitif düşünceler, pozitif cümleler kullanalım. 

    

    Kaynak için tıklayınız


Zeynep  Aydın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Aydın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.