Öğrenci Kariyeri Banner

Okuduklarınızı Hatırlamak İçin 5 Yöntem

Okuduklarınızı Hatırlamak İçin 5 Yöntem

Okuduklarınızı hatırlamak istemez misiniz?Peki okuduklarımızı hatırlamanın veya ezberlemenin etkili bir yolu var mı?

Okuduğunuz kitaplar, notlar, makalelerden bazı kesitleri hatırlamaya belki bir gün hiç beklemediğiniz bir anda ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu yüzden bu soruları herkes en az bir kez kendine sormuştur veya düşünmüştür. Özellikle öğrencilik yıllarında sınav haftalarının yoğunluğunda bu sorular tekrar ortaya çıkar. Özellikle üniversite döneminde  bütün konuları 1 veya 2 haftalık sınav haftasında çalışmaya başlayan biriyseniz gerçekten okuduklarınızı hatırlamak için kendiniz için en etkili olan yöntemi bulmalısınız

İşte Hatırlamak için Etkili 5 Yöntem

1.Önce metne göz atın

Elinize bir kitap veya makale aldığınızda detaylı bir şekilde incelemek veya okumak yerine sadece gözden geçirmelisiniz.Bunu metni öztlemek olarakda düşünebilirsiniz.Bir iki dakika boyunca hızlıca baştan sona metni taramalısınız.Burada bahsettiğimiz olay kesinlikle tüm metni okumamak değil lütfen karıştırmayın.Başlıkları ve anahtar kelimeleri önceden gözden geçirirseniz bu sayede konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.Herhangi bir metni gözden geçirirken tarihler, başlıklar, özel isimlerin ve yerlere dikkat ederseniz daha sonra kolayca hatırlabilirsiniz.

2. Kısa notlar alın

Metne göz attıktan sonra detaylı bir şekilde incelemeye okumaya başladıysanız ve yazarak çalışmanın sizin için etkili bir yol olduğuna inanıyorsanız kalemliğinizden bir kalem seçin. Karmaşık, uzun veya önemli olduğunu düşündüğünüz yerlerin altını çizin. Paragrafların kenarlarına kısa notlar alın. Anahtar kavramları daha iyi anlamak ve hatırlamak için bir tablo veya şema çizin.

3.Metin /konu ile ilgili sorular sorun

Bu yöntemi özellikle sunumlara ve sınavlara hazırlanırken kullanmaya çalışın.Sunumlar ve sınavlar konusunda ne kadar etkili olduğunu fark edeceksiniz.Kitabı veya metni okuduktan, kısa notlar aldıktan sonra kendinize basit sorular sormayı deneyin. Mesela ana fikrinin ne olduğunu veya o tarihte ne olduğuna dair sorular sorabilirsiniz. Bu şekilde sorular sorarak okuduğunuz metinde hangi kısımları hatırlamakta zorluk çektiğinizi farkedebilir ve onlara odaklanabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem daha sonra sorularla karşılaştığınızda daha kolay hatırlamanıza yardımcı olabilir.

4.Anlamlandırın ve tekrar etmeyi deneyin

Okuduklarınızı Hatırlamak İçin 5 Yöntem

Birçoğumuz çocukken lakaba sahip olmuşuzdur veya başkalarına lakaplarla hitap etmişizdir.İnsanların isimlerini veya kim olduklarını hatırlamakta sorun yaşayan biriyseniz lakapların hatırlamanız konusunda yardımcı olduğu anlar olmuştur. Bunun dışında yabancı dil öğrenmeye ilk başladığınız zamanları düşünün neler yapıyordunuz? Kelimelerin anlamlarını öğrenmek için kartlar hazırlar ve Türkçe karşılıklarıyla isimlendirirdik. Bunu neden şimdi uygulamayalım ki? Öncelikle okuduklarınızı hayal etmeyi deneyin. Eğer metinde geçen bir olay varsa kendinizi o olayın baş kahramanı olarak düşünebilirsiniz.Özellikle tarih hakkında çalışırken size yardımcı olabilir. Daha sonra isimlendirmeyi deneyin yani hayatınızdaki bir kişi,olay veya durumla eşleştirin. Son olarak tekrarlayın. Ne kadar çok okursanız hafızanız o kadar güçlü olacaktır. Bunu zaten yeni bir  bilgi veya dil öğrenirken öğretmenlerinizden/birçok kişiden duymuşsunuzdur. Eğer uzun metinleri tekrar tekrar okumak için sabrınız veya zamanınız yoksa hazırladığınız kısa notları okuyun.

5.Anlatmayı deneyin

Okuduklarınızı Hatırlamak İçin 5 Yöntem

Yabancı dil öğrenmeyi denemiş fakat çevresinde o dili konuşabilen biri olmayan kişilerin ayna karşısında konuşmalarının gelişim sürecini etkilediğini duymuşsunuzdur. Eğer yabancı dil öğrenirken kendinle konuşmak etkili olduysa neden okuduklarınızı hatırlamak konusunda da işe yaramasın ki? Herhangi bir konuyu veya metin hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşündüğünüzde kendinize veya bir arkadaşınıza anlatmayı deneyin. Bu yöntemi kullandığınızda anlatırken duraksadığınız anda notlarınıza geri dönüp bilmediğiniz yerleri zaman kaybetmeden çalışabilirsiniz.

Yazar Önerisi:Daha fazla okuyun! 

Kitap okumanın yararları hakkında azda olsa bilgi sahibisinizdir ve hafızaya etkisini mutlaka duymuşsunuzdur.Kitap okumanın hafızanızı olumlu etkileyeceğini hatırlayın ve düzenli olarak 5 sayfa bile olsa kitap okumaya çalışın.Eğer kitap okumakta zorlanıyorsanız sosyal medyadaki kitap kesitlerini veya sözleri okuyabilirsiniz.Ayrıca diğer maddelerde belirttiğimiz gibi hazırladığınız kısa notlar ve kartları kullanabilirsiniz.Bu notları tekrar tekrar okumaya çalışın. Bunu yaparken bazen sıkılabilirsiniz ama hatırlamanız konusunda size yardımcı olabileceğini unutmayın!

BONUS:Ders çalışırken not tutmak konusunda sorun yaşıyorsanız bu videoyu izlemenizi tavsiye ederiz!

Kaynak

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.