Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrenmeyi Zorlaştıran 5 Durum

Öğrenmeyi Zorlaştıran 5 Durum

Bazı durumlar hızlı ve kolay öğrenmeyi etkilemenin yanında, öğrenme sıkıntısı çekilmesine de neden olabilir. Bazen öğrendiğimizi zannedip aslında bir şey öğrenemeyiz ya da öğrendiklerimizi hatırlamakta zorluk çekeriz. Bunların nedeni, insanların bilgiyi farklı şekillerde almaları ve kaydetmeleridir. Aynı bilgiyi bile farklı zamanlarda farklı yere kaydedebiliriz. Sonuç olarak da, öğrenme ve anlama arasında bir bağ oluşamayabilir, yanlış eşleşmeler olabilir.

1.Negatif Geri Bildirimler

 

geribildirim

Kendinize negatif geribildirim verdiğinizi düşündünüz mü? Geri bildirim pozitif ve doğru yapıldığında öğrenme için nasıl olumlu bir etki yapacaksa aksi de öğrenmenin önündeki bir engeldir. Her gün kendi kendimize söylediklerimiz ve düşündüklerimiz inançlarımızı şekillendirir. Negatif geri bildirimler de negatif inançlara neden olur. Sınırlayıcı inançlara ve korkulara sahip olmanız, bunları sürekli tekrarlamanız öğrenme sürecinizi olumsuz etkileyecektir. “Ben İngilizce konuşamam” diyen biri aslında kendi kendisinin sınırlayıcısıdır.

2.Fazla ve Gereksiz Bilgi

bilgikirliliği

Bilginin fazlalığı da kafa karışıklığı oluşturur, bilginin arşivlenmesi ve öğrenilmesini zorlaştırabilir. Bilgi yığını, önemli bilgilerin de arada kaynamasına sebep olur. Bunun önüne geçebilmek için vaktimizi çokça geçirdiğimiz sosyal medya uygulamalarındaki bilgi kirliliğinden kaçınmak, daha az vakit geçirmek küçük ama etkili bir adım olacaktır.

3.Yeni Bilgileri Kullanmama

Yeni öğrendiklerinizi eski bilgilerinize bağlamak öğrendiğiniz şeyi kalıcılaştırmanızı sağlayacaktır. Aksi halde, yeni bir şey öğrenmeye çalıştığınızda ancak kullanmadığınızda veya eski bilgilerle bağlamadığınızda bilinçaltı bu bilgiye gereksiz muamelesi yaparak unutmayı kolaylaştırır.

4.Yanlış Öğrenme Stratejileri

öğrenmeyöntemleri

Kişinin ve kendine uymayan öğrenme stratejileri sonucunda yapacağı çalışmalar çok verimli olmayacaktır. Bireyin, öğrenmeyi öğrenmesi, nasıl öğrendiğini bilmesi gerekir.

5.Esnek Olmama ve Rahatlayamama

Eğer duruma, zamana ve diğer değişkenlere göre esnek davranılmazsa; zihin rahatlayamaz, kişi odaklanma sorunu yaşar ve öğrenme tam anlamıyla gerçekleşmez. Rahatlık ve esneklik öğrenmeyi kolaylaştırır.

 

Tüm bunların yanında tabii ki başka nedenler de olabilir. Kendinize “öğrenmemin önündeki engel nedir?” diye sorarak cevap arayabilir kendinizi daha iyi fark edebilirsiniz. Öğrenme engellerinizi tespit edip çözüm yollarını da ararsanız hızlı ve verimli öğrenme için önemli bir adım atmış olursunuz.

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.