Öğrenci Kariyeri Banner

Nike'ın Logosunu 35 Dolara Tasarlayan Üniversite Öğrencisi!

Nike'ın Logosunu 35 Dolara Tasarlayan Üniversite Öğrencisi!

Dünyanın en bilinen spor markalarından olan Nike'ın hikayesi, Phil Knight ve Bill Bowerman'ın ortaklığıyla başlamıştı. Nike'ın ikonikleşmiş logosu ve marka isminin hikayesi ise oldukça dikkat çekici.

Nike'ın, 1964 yılında Phil Knight ve Bill Bowerman ikilisi tarafında kurulduğu zamanki adı "Blue Ribbon Sports" olarak belirlenmişti. Markanın kuruluşundan birkaç yıl sonra markasına yeni bir imaj belirlemek isteyen Phil Knight, yeni bir isim aramaya başladı.

Bu süreçte firmanın ilk resmi çalışanı olan Jeff Johnson, bir gece rüyasında Yunan mitolojisinin Zafer Tanrıçası olan Nike’ı görüyor ve rüyasını Knight'a anlatıyor. Johnson'ın rüyasından oldukça etkilenen Knight, markanın ismini Nike olarak değiştirme kararı alıyor.  

18 Saat ve 35 Dolar'ı Karşılığı...

İsmini yeniden "Nike" olarak değiştirdiği markasına imaj kazandırmak için çalışmalarına devam eden Knight için bir sonraki adım ise marka logosu için yeni bir tasarım bulmaktı. 1971 yılında Knight, Portland Eyalet Üniversitesi'nde grafik tasarım öğrencisi olan Carolyn Davidson’la saati 2 Amerikan Doları ücret ile Nike için logo tasarlaması konusunda anlaştı.

Davidson, Knight'ın aynı zamanda hocalık yaptığı Portland Eyalet Üniversitesi'nde grafik tasarım öğrencisiydi. Phil, Davidson'dan ayakkabıların üzerinde güzel duracak, diğer tanınmış markalardan farklı görünecek ve kolay akılda kalacak bir logo tasarlamasını istedi.

Davidson, yaklaşık 18 saat süren çalışmasının sonucunda 35 Amerikan Doları karşılığında dünyanın en ünlü logolarından olan ve "Swoosh" olarak adlandırılan Nike logosunun ilk halini ortaya çıkardı. 1971 yılında Portland Eyalet Üniversitesi’nden mezun olan Davidson, 1975 yılında kadar Nike ve birçok farklı firma için çalışmaya devam etti.

Nike büyüdükçe ve logo milyonlar tarafından bilinmeye başlayınca şirket hissedarları, Davidson'a ödül olarak şirketten açıklanmayan bir miktarda hisse verme kararı aldı. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.