Öğrenci Kariyeri Banner

Mutluluğunuza Mutluluk Katın: Mutluluk Veren 9 Besin

Mutluluğunuza Mutluluk Katın: Mutluluk Veren 9 Besin

Değişken ruh halimizle başa çıkmak bizi bazen çıkmaza sokabiliyor. Gün içindeki stres, yoğunluk ve yorgunluk ister istemez mutsuzluğa sebep oluyor. Mutsuz olduğumuzda ise işlerimiz pek de yolunda gitmiyor. İşte burada beslenme şeklimiz devreye giriyor. Aslında farkına varamasak da ne şekilde ve hangi besinlerle beslendiğimiz hayatımızda büyük rol oynuyor. Gün içinde tükettiğimiz besinler ruh halimizi de şekillendiriyor. Mesela bugün mutlusunuz veya tam tersi keyfiniz yok diyelim, bu yazıda bahsedeceğimiz besinleri tüketirseniz mutluluğunuza mutluluk katar, keyifsiz halinizi neşeli hale getirebilirsiniz. 

Mutluluk Veren Besinler

1. Kuşkonmaz

Gerçekçi olmak gerekirse çoğumuzun pek fazla tüketmediği, hatta hiç tüketmediği besinlerden biridir kuşkonmaz. Fakat bu besin, beynimizin sağladığı mutluluk hormonu olarak bilinen seratoninin seviyesini artırıyor, bu sayede mutlu olmamızı sağlıyor. Ayrıca kuşkonmaz içerisinde B12 vitaminini de bulunduruyor ve depresyondaki kişilerin mutlaka tüketmesi öneriliyor. 

2. Avokado

Her yiyeceğe uyum sağlayan, çeşit çeşit tarifleri süsleyen Avokado da mutlu eden besinler arasında. Avokado, serotonin hormonunu artırmasıyla beyin ve ruh sağlığına çok iyi geliyor. Ayrıca içerisinde Omega3 ve B13 vitaminleri de var. 

 

3. Çeri Domates

Özellikle salata yapımında çok fazla tercih edilen çeri domates, kabuğunda barındırmış olduğu likopen (kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan parlak kırmızı pigment) sayesinde depresyona iyi geldiği söyleniyor. 

 

4. Bitter Çikolata

Çikolatanın bir ısırıkta bile bizi ne kadar mutlu ettiğini aslında hepimiz biliyoruz. Bitter çikolata, içindeki antioksidan sayesinde depresyona iyi gelen en popüler besinlerden biri. Yedikten kısa bir süre sonra endorfin hormonunu salgılayıp bizi mutluluğa kavuşturuyor.

 

5. Kabuklu Yemişler ve Tohumlar

Bütün kabuklu yemişlerin görevi aynı: mutlu etmek. Avuç avuç yediğimiz yemişler, serotonini artırdığından bizleri depresyon modundan çıkarıp mutlu moda sokuyor. 

 

6. Meyveler

Yazın ayrı kışın ayrı çeşidi olan, yemelere doyamadığımız meyvelerin de tabii ki mutlu olmamızda payı var. Bütün meyveler mutluluk hormonu salgılıyor fakat bu konuda en etkili olanları: Ananas, muz, kivi, erik vb meyveler. 

 

7. Somon

Faydalarını saya saya bitiremeyeceğimiz somon balığı da mutlu edenler arasında. Somonda bulunan Omega 3, B6, B12 gibi vitaminlerin seratonin hormonunu artırdığından dolayı ruh halimizi iyi yönde etkiliyor.

 

8. Ispanak

Yeşil olan her şeyin vücudumuza çok fazla faydası var. Gün içinde mutlaka tüketmemiz gereken besin grubu diyebiliriz. Ispanak da yeşil besinleri temsil ediyor. İçerisinde magnezyum bulunması ve antidepresan özelliğe sahip olmasıyla depresyona iyi geldiğini söyleyebiliriz.

 

9. Su

Doktorların her gün düzenli bir şekilde için diye bas bas bağırdığı, her şeyin temel çözüm kaynağı olan ve aslında alışkanlık haline getirmemiz gereken bir besindir su. Bilindiği üzere vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşuyor ve bu yüzden su içmek her canlı için çok ama çok önemlidir. Su içmediğimiz zaman kendimizi halsiz ve yetersiz hissederiz çünkü vücudumuzun su ihtiyacını karşılamamışızdır. Bu bahsettiğimiz besinlerin arasından sadece suyu bile tüketseniz sizin için büyük faydası olacaktır.

 

Unutmayalım; Sağlıklı ve mutlu olmak, sağlıklı beslenmekten geçer.

 

Özgün İçerik

 


Aygül Binali

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aygül Binali..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.