Öğrenci Kariyeri Banner

Mutlaka Sahip Olmanız Gereken 5 Yumuşak Yetenek

Mutlaka Sahip Olmanız Gereken 5 Yumuşak Yetenek

Eğitim hayatımızın birçok zamanında kendimizi teknik açıdan geliştirmeye çok özen gösteririz. Bölümlerimizde aldığımız akademik eğitimler, katıldığımız projelerimiz, içinde yer aldığımız araştırmalar gibi bir çok aktivite bizleri iş hayatına hazırlar ve hayallerimizdeki işe ulaşmamız için kaçırılmayacak fırsatlardır.

Ancak kendimizi geliştirme maceramızda biraz daha geri plana atılmış bir kısım daha bulunmakta: ‘Soft’ (yumuşak) yetenekler. Soft yetenekler akademik ve teknik yeteneklerimize kıyasla daha soyutlardır.

Bu yeteneklerimiz kişiliğimize ve genel eğilimlerimize bağlı olarak değişirler. Aslında kişisel özelliklerimiz bu kısmı oluşturur diyebiliriz. Peki, bu yeteneklerin iş hayatındaki önemi nedir?

Daha iyi canlanması adına bir örnekle özetleyelim. Bir iş görüşmesinde sona kalan iki adayın da neredeyse aynı teknik donanıma sahip olduğunu düşünelim. Bu yeteneklerimiz işte bu iki kişi arasındaki kritik seçimi yapacaktır. Nitelikli aday ile en ideal aday arasındaki ince çizgiyi belirleyecektir. Çünkü soft yetenekler sayesinde bir iş yerini daha üretken, sağlıklı ve gelişmiş hale getirebiliriz.

Bu yazımda en çok aranan yeteneklerden bir kısmını listelemek istiyorum.

1. İletişim Yetenekleri

iletişim yeteneği

Günlük hayatta yoğun olarak ortaya koyduğumuz bir yetenek olsa da aslında düşünüldüğü kadar tek düze ve basit değildir. Ses tonumuzdan beden dilimize kadar birçok alanı kapsadığı genel bir gerçektir. İletişimin en önemli olduğu kısımlardan biri çoğunlukla unutulan faktör olan dinlemektir. Bu sayede kendimizi karşımızdakinin anlayacağı şekilde açıklayabilir ve dinlerken gözlem yaparak insan ilişkileri üzerinde uzmanlaşabiliriz.

Ayrıca eklemek gerekir ki bir iş görüşmesinde sizden üzerinde çalıştığınız bir projeyi anlatmanız istenebilir. Ne kadar teknik olsa da projenin amacı, işleyişi, gelişimi ve sonucu gibi birçok karmaşık konuyu hiç bilmeyen bir insana kısa bir sürede açıklamak durumunda kalabilirsiniz.

2. Yaratıcı Düşünme

yaratıcı düşünme

Yaratıcı düşünme kalıpları yıkarak düşünmektir. Kimsenin görmediği ayrıntıları fark ederek bundan bambaşka fikirler çıkartmaktır. Birçok alanda yaratıcı düşüncenin önemi neredeyse tartışılmazdır. Mühendislikten sosyal bilimlere kadar farklı ve yaratıcı düşünen insanlar binlerce insanın arasında kendilerini kolaylıkla öne çıkartabilirler.

Bu özelliğinizi vurgulamak için özgeçmişinize yaratıcı tasarımlar yapabilirsiniz. Ayrıca geçmişinizin ve yeteneklerinizin sizi nasıl etkilediğinden bahsetmek ve bunlar arasında mantıklı ve farklı bağlar kurmak yaratıcı düşüncenizi ve analiz yeteneğinizi öne çıkartacaktır. Özellikle herhangi bir görüşmeye gitmeden önce yaratıcılığınızla ilişkilendirilmiş deneyimlerinizi belirlemek öne çıkmanıza yardımcı olacaktır!

3. Eleştirel Düşünme

eleştirel düşünme

Eleştirel düşünme neredeyse tüm iş alanları için en önemli yeteneklerden biridir. Kısaca bilgiyi objektif olarak analiz ettikten sonra mantıklı ve birbiri ile çelişmeyen yargılara varmaktır. Sadece iş hayatında değil hayatımızın her anını daha da değerli hale getirecek bir düşünme şeklidir.

Özellikle iş görüşmelerinde bu özelliğinizi göstermeniz oldukça önemlidir. Çünkü her işveren önemli ve riskli durumlarda bile mantıksal bağlantılarla en iyi çözümü sunan insanları tercih edecektir. Bunu göstermenizin en etkili yolu ise iş görüşmelerinde ya da özgeçmişinizde hobilerinizin, geçmiş tecrübelerinizin, akademik faaliyetlerinizin sizi nasıl etkilediğini bir olay örgüsü olarak anlatarak sebep sonuç ilişkisine dayanarak aktarmaktır.

4. Zaman Yönetimi

zaman yönetimi

‘Vakit, nakittir.’ hayatımızın her alanında geçerli, her zaman hatırlanması gereken bir atasözümüzdür ve birçok işveren de bizden zamanı şekillendirebilmemizi bekler.

Görüşmelerde bahsedilebilecek en önemli maddelerden biri önceliklendirme üzerine olabilir. Sorumluluklarınıza öncelik vererek hareket etmenizi belirtmeniz fayda sağlayacaktır. Yaptığınız bir projeyi anlatırken nelere ne kadar zaman ayırdığınızı, bunu neye dayanarak yaptığınızı kısaca açıklamak sizi ideal bir aday haline getirecektir.

5. Esneklik

esneklik konfor alanı

Bir zorlukla başa çıkmaya çalışırken stresi minimumda tutmak, yeni sorumluluklar karşısında telaşa kapılmamak, kısa bir sürede birçok insana yardımcı olabilecek yapıda olmak ve yeni olaylara, ortamlara uyum sağlayabilmek sizin esnek bir insan olduğunuzu gösterir.


Gökçe Çoban

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Çoban ..

1 Yorum

  • Dilara Dumangöz

    Harika bir yazı. Kendimi bir iş görüşmesinde hayal ettirdi. Teşekkürler...

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.