Öğrenci Kariyeri Banner

Mülakat Sırasında Bilmediğiniz Bir Soruyla Karşılaşınca Ne Yapmalısınız?

Mülakat Sırasında Bilmediğiniz Bir Soruyla Karşılaşınca Ne Yapmalısınız?

Konu iş görüşmeleri olduğunda strese kapılmanız ya da heyecanlanmamız gayet normal. 

Günümüzde pek çok iş yeri, işe alım süreçlerinde aşamalı mülakatlar uyguluyorlar. Bu mülakatların bir aşaması da yüz yüze ya da online olarak gerçekleşen bir iş görüşmesi oluyor.

İş görüşmeleri esnasında adaylara eğitim hayatlarından iş tecrübelerine pek çok farklı konuda sorular soruluyor. Peki bu tip sorulara nasıl bir cevap vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız ne yapmalısınız?

1- Asla yalan söylemeyin

Bir soruyu cevaplamak için kişisel bir deneyimlerinizden yararlanamıyorsanız “Böyle bir durumla henüz karşılaşmadım ancak karşılaşırsam …” diyerek cümlenize başlayabilirsiniz. Yapılabilecek en kötü hata yalan söylemek olacaktır. 

2- Acele etmeyin, anlamıyorsanız açıklama isteyin

Nasıl cevap vereceğinizi bilmiyorsanız onları kelimelere boğmanıza hiç gerek yok! Çünkü bu durum, iletişiminizin zayıf olduğunu gösterecektir. Bunun yerine “Sorunuzu doğru bir şekilde yanıtlamak istiyorum, bu nedenle soruyu tekrar açıklayabilir misiniz?” diyebilrisiniz.

3- “Bilmiyorum” demekte hiçbir sorun yok

İş görüşmesini yapan kişiler, tüm cevaplara sahip olmadığınızı elbette biliyorlar. Bu nedenle bilmediğiniz bir soru yöneltildiğinde, henüz bu sorunun cevabını bilmediğinizi söylemekte hiçbir sorun yok. İsterseniz bilmiyorum demek yerine “Bu konuda henüz bir fikrim yok ancak öğrenmeye istekliyim” diyebilirsiniz. 

4- Heyecan yapmayın, mümkün olduğunca sakin olmaya çalışın

Hayatınız boyunca belki daha onlarca görüşmeye gireceksiniz. Karşınızdaki kişi de sizin gibi birisi. Saygılı olmaya dikkat etmeniz, görüşmenizin büyük ölçüde olumlu ilerlemesi için yeterli olacaktır.

5- Onlar da sizden farklı bir konumda değiller

Bir şirket sizinle mülakat yaptığında aslında siz de onları değerlendiriyor olursunuz. Bir soruyu anlamadığınızı söylediğinizde verdikleri tepki, size bu şirket hakkında pek çok bilgi verebilir. Sorduğunuz soruları önemsemiyor ya da rahatsız edici bir cevap veriliyorsa, bu tavra her iş günü maruz kalabilirsiniz.

 Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.