Öğrenci Kariyeri Banner

Mühendisliğin Temeli: Makina Mühendisliği

Mühendisliğin Temeli: Makina Mühendisliği
Aslında birçok üniversite adayının tercihleri arasında bulunan bu mühendislik dalını seçmeden önce nedir, ne işlerle uğraşır, nerelerde çalışır gibi birçok soruyla karşılaşırlar. Bir Makina Mühendisliği öğrencisi olarak kendi fikirlerim ve genel doğruluğu kesin bilgilerle bunu ifade edeceğim.

Makine yada Makina Mühendisliği olarak karşınıza çıkan bu bölüm birçok büyük üniversitenin kabul ettiği şekliyle “ MAKİNA ” olarak ifade edilir. Tabi ki her iki kullanımda doğru olacaktır ancak burada konunun adı değil içeriğine bakmak gerekir.

Makina Mühendisliği nedir ?

Makina Mühendisliği içerisinde pek çok mühendislik dalının içeriğini barındıran, temel olarak bakıldığında da tıp, inşaat, havacılık, otomotiv, enerji, tarım gibi birçok büyük sektörde kendine yer bulan ve en genel haliyle bir hocamın da dediği gibi “ Bir el aletinden devasa bir makinayı yada yapıyı oluşturmak için mutlaka bir Makina Mühendisi iş yapacaktır.” haliyle bakıldığında;

Makina Mühendisliği içinde birçok mühendislik ilkesini bulunduran, teorik bilgileri pratik çözümlere kavuşturan bir mühendislik dalıdır.

Makina Mühendisliğinin ders içeriğine bakarsak;

  1. Matematik

  2. Fizik

  3. Kimya

  4. Teknik Resim

  5. Programlama

  6. Termodinamik

  7. Akışkanlar Mekaniği

  8. Statik- Dinamik

  9. Makina Tasarımı

  10. Mekanizmalar

  11. Sistem Modelleme

  12. Malzeme Bilgisi

  13. Mukavemet

  14. Isıtma ve Havalandırma Sistemleri

  15. Elektrik- Elektronik

  16. Makina Elemanları

  17. Motorlar

  18. Isı Transferi


Bu ders içeriği 6 yarıyıl boyunca sırası değişebilir şekilde devam eden bir işleyişe sahiptir. Ayrıca yazının başında belirttiğim büyük sektörlerde çalışırken gerek duyacağınız bilgilere bu dersler haricinde Sosyal ve Teknik seçmeli derslerle alanında uzmanlık yolunda ilerleyen bir Makina Mühendisi olabilirsiniz.

Makina Mühendisliği okumak zor mu ?

Birçok kişi Makina Mühendisliğini okumayı zor görür ve kesinlikle doğrudur. Eğer sevmediğiniz sadece puanınız yettiği için gittiğiniz herhangi bir bölümde yapacağınız şey nasıl ki bir hata oluyorsa Makina Mühendisliğini bu şekilde okuma kararı verirseniz bu hayatınızda yapacağınızda eğitim alanında yapacağınız en büyük hatalardan biri olabilir.

Makina Mühendisliği okumak iyi bir fizik, matematik ve geometri bilgisinin yanında üç boyutlu hayal etme gücünüzün yüksek olmasını da gerektirir. Okuyacağınız ve mezun olduğunuzda iş hayatınızda karşılaşacağınız her iş yada görev üç boyutlu eksen sistemlerinde çözümü olacak şekilde karşınıza çıkacaktır.

“Peki ya nasıl bir okul seçmeliyiz ?” gibi bir sorunuz olacaktır. Öncelikle okuyacağınız okulun eğitimi kısmi (yani en az %30) yada bütünüyle İngilizce olmalıdır. Çünkü mühendislik temel kavramları gereği en çok İngilizce ifadeleri içerir ve en çok İngilizce kaynaklardan bilgi edinilir. Evrensel bir meslek olduğu içinde ortak bir Dünya dili olan İngilizceden kaçınıyor yada tercihiniz esnasında bu kriteri göz ardı ederek bölüm seçerseniz bu eğitiminizi kesinlikle olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca daha önceki yazımda belirttiğim URAP faktörü de bu konuda en temel seçim kaynaklarından biri olacaktır. Makina Mühendisliğinin detaylı sıralamalarının olduğu tablolara bakarsanız daha net bir bilgiye ulaşabilirsiniz.

Makina Mühendisi hangi programları kullanır ?

Yaygın olarak en çok kullanılan programların başında gelen yazılım ve modelleme programlarıdır. Bunlardan bazıları ;

  1. SolidWorks

  2. AutoCAD

  3. Catia

  4. Siemens NX

  5. Visual Studio


Makina Mühendisi nerelerde çalışır, iş alanları nedir ?

Tüm mühendislik dalları içerisinde en çok yetkili, en geniş çalışma alanına sahip mühendislik Makina Mühendisliğidir. Evimizden tutun içinde kullanılan her eşyada, ulaşım için kullandığımız her taşıtta, hastanede gördüğümüz her bir alette, giydiğimiz kıyafeti yapan fabrikalarda, yediğimiz her besini üreten veya işleyen tesislerde muhakkak bir makina vardır ve bunu denetleyen bir Makina Mühendisi de olur. Günümüzde birçok yeni mühendislik dalı geçmişte Makina Mühendisliğinin bir alt dalı olduğu düşünülürse bu konuyu daha net bir şekilde ifade edemeyiz.

Sonuç olarak Makina Mühendisliği tercih etmeyi düşünen arkadaşlar için söyleyebileceğim en önemli şey; teknolojinin her çeşidine ilginiz varsa bu mesleği her şeyden önce insanlık yararına daha sonra da severek yapacağınızı düşünüyorsanız tercih edin. İyi bir mühendis öğrenmeye ve yeniliklere her zaman açıktır.

Özgün İçerik: Gürkan Savsar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.