Öğrenci Kariyeri Banner

Mısır'da Dünya Tarihine Geçecek Keşif!

Mısır'da Dünya Tarihine Geçecek Keşif!

Mısırlı arkeologlar, bugüne kadar topraklarında keşfedilen en eski mumyayı bulmuş olabileceklerini duyurdular. Üstelik mumya, çok iyi korunmuş bir vaziyetteydi.

Özellikle Antik Mısır döneminde yaygın bir şekilde uygulanan mumyalama geleneği, o dönemin bedenlerini günümüze kadar getirdi. Mısırlı arkeologlar, başkent Kahire yakınlarında firavuna ait bir mezar keşfettiğini belirttiler. Mezarda bulunan mumyanın bugüne kadar Mısır’da keşfedilen en eski mumya olabileceği söylendi.

En İyi Şekilde Korunmuş Mumya!

Yapılan çalışmalarda mumyanın yaşı yaklaşık 4.300 yıl olarak belirlendi. Mumya, Saqqara’daki Basamaklı Piramit yakınlarında, Eski Krallık’ın beşinci ve altıncı hanedanlarına ait mezarların yakınında yer alıyordu. Altın varaklı kaplamaya sahip olan ve kireçtaşından inşa edilen bir lahitin içinde bulunan mumyanın ''Hekashepes'' adlı bir erkeğe ait olduğu söylendi.

Keşfi gerçekleştiren ekibin lideri Zahi Hawass, mumyanın bugüne kadar Mısır’da keşfedilen en iyi korunmuş mumya olduğunun üstünü çizdi.

Ekip, Hekashepes’in mumyasının yanı sıra Unas yönetiminde müfettişlik yapan Khnumdjedef’in, “sırların koruyucusu ve sarayın büyük liderinin yardımcısı” Meri’nin ve Pepi I yönetiminin rahibi Fetek’in mezarlarını da buldu. Fetek’in mezarında, keşfin yapıldığı Memphis bölgesinde bugüne kadar keşfedilen en büyük heykeller de bulundu. Diğer mezarlarda da aynı şekilde bir adam ve kadın ile hizmetkârlarını temsil eden heykelcikler de keşfedilenler arasındaydı.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.