Öğrenci Kariyeri Banner

Mezun Oldum Şimdi Sıra Stajda

Mezun Oldum Şimdi Sıra Stajda

Staj yeri bulma, neredeyse her öğrencinin hayatının bir döneminde yaşadığı bir süreçtir. Bazılarımız bu süreci en hızlı şekilde atlatırken bazılarımız ise aylar süren çabaların ardından dilediği staj yerine yerleşir. Stajlar, mesleki anlamda deneyim ve tecrübe kazanmanız açısından son derece faydalı süreçlerdir. Bu süreçleri en verimli şekilde değerlendirmeniz, size sayısız katkı sağlar.

Staj yeri bulma ve staj yapmak, iş hayatına giden yoldaki en önemli basamaklardan biridir. Zorunlu stajların yanı sıra gönüllü stajlar da yaparak, ilerleyen dönemlerde işe girebilme olasılığınız artar. Stajlar size iş bilgisi edinme, gereken deneyimleri kazanma ve network edinme imkanı sunar. 

Staj Yeri Nasıl Bulunur?

İnternetten stajyer ilanlarını aratarak mevcut ilanlara ulaşabilirsiniz. Şirketlerin nasıl bir stajyer aradığını, gereken nitelikleri ilanlardan inceleyebilir, kendinize en uygun ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Sosyal medyayı kullanın. Çalışmak isteyeceğiniz şirketleri takip ettiğinizden emin olun. Günümüzde şirketlerin çoğu, mevcut staj ilanları hakkında sosyal medya profilleri aracılığı ile bilgi vermektedir.

İş fuarlarını takip edin. Fuarlar, staj yeri bulma konusunda mezunların ya da halihazırda eğitim görenlerin gözünden kaçırdığı önemli bir nokta. Şirketlerin, ünlü firmaların yer aldığı fuarlarda çok sayıda yönetici, işe alım uzmanı gibi çeşitli pozisyonlardan kişilerle tanışabilirsiniz. Eğitiminizden, staj yeri aradığınızdan ve şirkete nasıl katkı sağlayacağınızdan bahsedin. Tabii burada önemli olan, gerçekten istediğiniz ve size katkı sağlayacağını düşündüğünüz bir yerde staj yapmanız. Görüşme sağlamak istediğiniz kişilerle daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız, fuara yoğunluğun azaldığı saatlerde gitmeniz daha iyi olabilir. 

Network edinin. Sektörünüzden insanlarla tanışarak gerek iş anlamında gerekse staj anlamında yeni fırsatlar elde edebilirsiniz. Fuarlar, eğitimler, seminerler bunun için uygun ortamı sağlar. Kahve molalarında konuşmacılarla sohbet etmek, tanışmak yeni kapılar açabilir.

Staj yeri bulma için okulunuzda bulunan kariyer merkezlerinden staj yeri bulma için destek alabilirsiniz.

Staj Nasıl Bulunur?

Önceliklerinizi belirleyin. Staj yapmak istediğiniz 10 ila 20 şirketi listeleyin. Görüştüğünüz ilk şirkette staj bulabileceğinizi düşünmeyin, tıpkı işte olduğu gibi. Yani, sayıların fazla olması sizi aldatmasın. Alternatifleri değerlendirmekte fayda var. Stajyer olmak istediğiniz 10-20 farklı şirketi hedefleyin ve hepsini arayın.

LinkedIn ile doğru kişileri bulun. Doğru kişileri ve işe alım yöneticilerini bulmak için LinkedIn’in gelişmiş kişi aramasını kullanın. Şirket adını girin ve birkaç pozisyon aratmayı deneyin. Ayrıca şirketin Hakkımızda sayfasını da kontrol edebilirsiniz. 

Küçük şirketleri de değerlendirin. Küçük şirketlerde daha fazla sorumluluk alabilir, işleri daha iyi kavrayabilirsiniz. Küçük şirketler bazı durumlarda daha avantajlı konumda olabilir. Sektörünüze ve alanınıza göre bu ayrımı siz belirleyebilirsiniz.

Bilgilendirme isteyin. Telefon ya da mail üzerinden "hayır" dönüşü yapan kurumlardan görüşme talep edin. Neden hayır dendiği ile ilgili bilgilendirme rica edebilirsiniz. Mümkün olduğunca ilgi gösterin. Kendinizden bahsedin. Neden bu stajı bu  kadar istiyorsunuz? Kuruma ne katkı sağlayabilirsiniz? İlgi ve alaka göstererek, staja kabul edilmek için ikinci bir şansı deneyebilirsiniz. 

İpucu: Görüşmeler için kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş ipuçlarını kullanın. Stajyerde aranan özellikleri, beklentileri öğrenin. 

CV’nizi en iyi şekilde hazırladığınızdan emin olun. Nasıl mı? CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi sayesinde işverenlerin, yöneticilerin nasıl bir CV istediklerini öğrenin. CV hazırlama konusunda nitelikli bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Etkili bir özgeçmiş, sizi diğer insanlardan farklı kılacak olan, öne geçirecek olan önemli bir unsurdur.

CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık online eğitim programıyla CV hazırlama yeteneğinizi geliştirmek amaçlanmıştır. CV hazırlama yeteneğiniz geliştikçe özgün ve hedef odaklı düzenlemeler gerçekleştirebileceksiniz. 

CV Hazırlama Eğitimini Nereden Alabilirim?

Staj yeri bulma konusunda iyi hazırlanmış bir CV’nin etkisi son derece büyük. Etkili bir özgeçmiş hazırlayarak farkınızı ortaya koyabilirsiniz. 

Kaynak


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.