Öğrenci Kariyeri Banner

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Hayatımızda bazı dönüm noktaları vardır. Bunlardan biri de meslek seçimidir.Hayatımızdaki önemli kararlardan biri olan meslek seçiminin etkisi tahmin edildiğinden daha fazladır. Bu seçimin sadece çalışacağınız işe karar vermek olduğunu düşünmek doğru değildir. Aslında hayatınızın devamı kilit bir nokta olduğunu söyleyebiliriz. Üniversitede hangi bölümde eğitim alacağınızında ve geleceğinizdeki yaşamınızın nasıl olacağınıda şekillendiren bir seçimdir. Bu yüzden seçtiğiniz mesleğin yaşam biçiminizde belirleyici bir etkisi olabilir.

 Dünya değişirken meslekler aynı kalabilir mi? Tabii ki hayır! Geçmişten günümüzde bakıldığında yaşanan gelişmeler sonucunda birçok yeni meslek ortaya çıkmıştır. Geçmişte birçok kişi tarafından tercih edilen bazı mesleklerin artık eskisi kadar popüler olmadığını sizde fark etmişsinizdir.Bunun en önemli sebebi teknolojik gelişmeler olarak kabul edilebilir.Teknolojik gelişmelerin hayatımızın her alanında etkili olduğu konusunda hem fikir olduğumuza inanıyoruz.Özellikle mesleklerin geleceğinin teknolojik gelişmelere bağlı olduğu bir dönemdeyiz.İş ilanlarıyla karşılaştıysanız bu durum mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Bunların yanı sıra bireyin kendi seçimi olan meslek seçimi zannedildiğinden daha da  karmaşık bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Meslek seçimi bahsettiğimiz gibi hayatımız için önemli kararlardan biri olarak adlandırılabilir.Bu yüzden aniden karar vermek yerine düşünülmesi gereken bir karar olduğu söylenebilir.Meslek seçimi hayatınızın devamını  şekillendirecek bir süreç olarak kabul edilebilir. Kişinin deneyimleri ve gelecekten beklentilerini ,hayallerini düşünerek yaptığı bir seçimdir  aslında.Özellikle üniversite sınavına hazırlık süreci ve sonrasında danışmanlardan yardım aldığınızda yeteneklerinize göre bir meslek seçmeniz konusunda tavsiye vereceklerdir.Öğrencilik yıllarınızada öğretmenlerinizden de bu konuyla ilgili birkaç cümle duymuş olabilirsiniz.Hatta bazı meslek seçimine yönelik testlerle bile karşılaşabilirsiniz.Meslek seçiminde belirleyici olan birden fazla etken vardır.Kişinin ailesi,çevresi,hayalleri ,gelecekten beklentileri gibi.

Çok yönlü ve karmaşık bir süreç olan meslek seçiminde karar vermenize yardımcı olabilecek birkaç adım vardır

1.Yetenekleriniz hakkında düşünün

Yetenek  kelimesi size neyi çağrıştırıyor? Herkes kelime tanımlarken farklı örnekler verebilir.Yetenekler ,meslek seçiminde önemli etkenlerden biri olarak adlandırılabilir.Kendinizi sorgulayarak başlayın. Benim herhangi bir alana yeteneğim yok demek yerine düşünün. Öncelikle lise hayatınız boyunca hangi derslerde başarılı olduğunuzu veya hangi dersi dinlerken sıkılmadığınızı, heyecanla o dersin başlamasını beklediğinizi düşünerek başlayabilirsiniz. Eğer yeteneklerinizi kullanabileceğiniz bir meslek seçmezseniz muhtemelen başarılı olamayacaksınız. Bunun dışında yeteneklerinizi kullanamayacağınız bir meslek seçmeniz veya seçtiğiniz mesleğin yeteneklerinize göre yetersiz olması kötü hissetmenize ve verimli olmayan bir süreçte hayatınızı devam ettirmenize neden olabilir. Mesela kelimelerle arası iyi olmayan birinin edebiyat bölümünde, iletişim konusunda başarılı olmayan birinin gazetecilik bölümünde, araştırma yapmaktan ve gündemi takip etmekten hoşlanmayan birinin uluslararası ilişkiler bölümünde eğitim alması kişiyi ne kadar mutlu edecektir.Böyle bir seçim eğitim hayatınızda da mutsuz hissetmenize neden olabilir.Bu yüzden yeteneklerinizi keşfetmek için zaman ayırmayı ve düşünmeyi ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.

2.Nelerden Hoşlanıyorsunuz ? İlgi alanlarınızın farkına varın

Yukarıdaki maddede bahsettiğimiz gibi yetenekler meslek seçiminde önemli bir etkendir.Yetenekler hangi mesleklerde başarılı olabileceğiniz konusunda size fikir verir. Nelerden hoşlandığınız yani ilgi alanlarınız ise o meslekte nasıl hissedeceğinizi belirler.Sizce de mutlu hissetmek önemli değil mi? Öğrencilik hayatınızda eğitim aldığınız dersler veya yer aldığınız öğrenci kulüpleri ilgi alanlarınızı fark etmeniz konusunda size yardımcı olabilir. İlgi alanlarınızın uzun süre yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler olduğunu unutmayın.Resim yapmak,spor yapmak,yemek yapmak gibi.İlgi alanlarımız genellikle yetenekli olduğumuz ve kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olan alanlardır. Peki ilgi alanları yeteneklerle ne kadar bağlantılıdır ?Her zaman ilgi duyduğumuz alanlarda yetenekli olmayabiliriz. Müzik  veya dil öğrenimi birçok kişinin ilgi alanı olmasına rağmen kaç kişi bu alanlarda yeteneklidir? Eğer yetenekli değilseniz bu alanlarda meslek seçimi yapmak yerine hobi olarak devam etmeniz sizin için daha iyi bir seçim olacaktır. Yaparken sıkılmayacağınız ve zaman ayırmaktan hoşlandığınız bir meslek seçmek gelecekte daha mutlu hissetmenize yardımcı olacaktir.

3.Kişilik özellikleriniz seçtiğiniz meslek için uygun olmalıdır

Kendinizi tanıyor musunuz veya kişilik özelliklerinizi farkında mısınız ? Kişilik özelliklerinin  meslek seçiminde diğer önemli bir etken olduğunu söyleyebiliriz.Kişilik özelliklerinin yeteneklerle ilişkili olduğunuda söyleyebiliriz.Sizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz.Kendinizle yüzleşmeyi deneyin ve sorular sorun.Nasıl biri olduğunuzu düşünün.Eğer kişilik özelliklerinizin neler olduğuna dair emin değilseniz sizin iyi tanıyan insanlara nasıl biri olduğunuzu sorabilirsiniz.En yakın arkadaşınızla veya ailenizden biriyle bu konuyu konuşmayı deneyin.Belki bu konuşmalar fikir edinmenize yardımcı olabilir. İçe dönük,sessiz,çekingen biriyseniz iletişim konusunda yetenekli olmayabilirsiniz. İçe dönük,sessiz,çekingen biriyseniz işletme,uluslararası ilişkiler ve gazetecilik bölümü sizin için iyi bir seçenek olmayabilir. Tabii ki bu durum içe dönük biri olsanız bile kişiden kişiye değişebilir. Ama meslek seçimlerinizde bu alanlar öne çıkıyorsa özellikle  iletişim konusunda iyi olmanız olumlu etki edebilir. Düzenli, dikkatli biriyseniz  bankacılık sizin için doğru bir seçim olabilir. Eğer sabırlı biri değilseniz öğretmenlik sizin için iyi bir seçenek olmayabilir.Kişilik özelliklerinizi fark ederek meslek seçiminiz konusunda tercihlerinizi gözden geçirmeniz size yardımcı olabilir.

4.Hedefleriniz ve beklentilerinizin neler olduğunu belirleyin

Herkes hayal kurmuştur.Bazen küçük bazen kimilerine göre imkansız olan büyük hayaller kurarız.Bu hayaller bazen mesleğimiz yani gelecekte ne yapmak istediğimiz ile ilgilidir. Geleceğinizi şekillendirecek kararlardan biri de meslek seçimidir.Bu yüzden geleceğe dair hedeflerinizi belirleyin. Gelecekten beklentilerinizin neler olduğu hakkında düşünün.Seçeceğiniz meslek ile yetenekleriniz,ilgi alanlarınız,kişisel özellikleriniz bağdaşmalıdır. Seçtiğiniz meslekten beklentileriniz neler? Bu soruya verdiğiniz cevaplar meslek seçiminizde nelerin önemli olduğunu belirleyecektir.Bu soruya verdiğiniz cevapları yaşam standardınızıda düşünerek ele almanızı tavsiye ederiz.Herkesin hayattan beklentileri farklıdır. Bazıları için para bazıları için unvan bazıları içinse tanınmak daha önemlidir.Bu soruya verdiğiniz cevapları bir yere not almayı unutmayın. Bu cevaplar meslek seçiminiz belirleyicisi olabilir.

5.Meslekleri tanımak için şu soruları sorarak başlayabilirsiniz

  1. Kaç yıl eğitim almam gerekiyor?
  2. Hangi alanlarda kendimi geliştirmem gerekiyor?
  3. İş bulma imkanları ve mesleğin dünyadaki geleceği nasıl ön görülüyor?
  4. Kariyer seçeneklerim neler?
  5. Hayallerim neler?

Bunların dışında da merak ettiğiniz bütün sorularınızı not alın. Bu soruların cevaplarını bulmak için rehber öğretmenlerinizden yardım alabilir. Üniversite tanıtım etkinliklerine katılabilirsiniz.Sınırsız bir kaynak olan internette araştırma yapabilirsiniz.

Yazarlarımız tarafından kaleme alınan meslek tanıtımları kategorimizde yer alan içerikler sorularınızın cevaplarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Bonus: Meslek Seçiminde Yapılan Hatalar

Şehire göre üniversite seçimi yapmak

Çevrenin etkisinde kalmak

Yetenekleri, ilgi alanları, kişisel özellikleri görmezden gelerek popüler mesleklere yönelmek

Meslek seçiminde yapılan hatalardan birkaçı yukarıdaki gibidir .O an size önemsiz görünen bu seçenekler daha sonra üniversite hayatınızda kötü hissetmenize hatta pişman olmanıza neden olabilir. Bu yazımızda meslek seçiminin hayatımızdaki öneminden ve size yardımcı olabilecek bazı adımlardan bahsettik.Kendinize en uygun mesleği seçmenizi ve mutlu bir gelecek inşa etmenizi dileriz!

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.