Öğrenci Kariyeri Banner

Masal Mı Gerçek Mi?: İçimizdeki Pinokyo

Masal Mı Gerçek Mi?: İçimizdeki Pinokyo

 

Ünlü çocuk romanı Pinokyo’yu hepimiz biliyoruz. Peki en büyük özelliği neydi ? Tabii ki de yalan söyleyince burnunun uzaması. Çocukluğumuzda ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimiz de  bunu kullaranak yalanın ne kadar kötü bir şey olduğunu, eğer söylersek tıpkı Pinokyo gibi burnumuzun uzayacağını öğretmeye çalışmışlardı.

 

 

Birçoğumuz yalan söylerken karşımızdaki insandan gözlerimizi kaçırıyoruz. Bazen ellerimiz terlerken, bazen de gözbebeklerimiz büyümeye başlıyor. Peki yalan söylerken burnunuz da gerçekten uzuyor olabilir mi ?

 

 

Yalan söylerken insanların yaptığı farklı davranışlar İspanya Granada Üniversitesi’nde iki araştırmacının dikkatini çekti. Yaptıkları araştırmaya göre, insanların yalan söylerken gerçekten burunları ısınıyor. Bu araştırmaya da “Pinokyo” romanından yola çıkarak “Pinokyo Etkisi” adını vermişler.

 

 

Nedir Bu Pinokyo Etkisi ?

Beynimizde ısı değişimini kontrol eden bölge olarak bilinen “İnsula” , yalan söylediğimizde etkin duruma geçiyor. Buna bağlı olarak burun ve göz pınarlarımız arasında kalan ve “Göz Çukuru” adını verdiğimiz bölgede ısı artışı oluyor. Yani insanların konuşurken durduk yere kızarmasını da bunun etkisi olarak kabul edebiliriz.

Isı artışı ise kadın ve erkeklerde aynı miktarda ve heyecanlandığımızdaki kadar oluyor.

 

 

Bilim insanları bu ısı artışını termografi tekniğiyle ölçerler. Bu teknik, ABD tarafından 2. Dünya Savaşı’nda askerlerin gece görüş mesafelerini arttırmak amacıyla üretilmiş ve geliştirilmiştir.

Özellikle koronavirüsten sonra havalimanlarında ve AVM girişlerinde görmeye alıştığımız termal kameralar bu yöntemin günümüzde kullanılan halidir. Ayrıca endüstriden tıbba kadar birçok alanda vücut ısısını tayin etmek için de kullanılmaktadır.

 

Özgün İçerik

 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.