Öğrenci Kariyeri Banner

Martı Hakkında Soruşturma Başlatıldı!

Martı Hakkında Soruşturma Başlatıldı!

Rekabet Kurumu, yaygın olarak kullanılan scooter ve motor kiralama platformu Martı hakkında haksız rekabet iddiasıyla soruşturma başlattı.

Rekabet Kurumu’nun çeşitli şirketlere açtığı “haksız rekabet” soruşturmaları artarak devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 4 farklı ikinci el araç satış platformuna soruşturma açılmış, söz konusu platformaların Google’da sırayla öne çıkabilmek için aralarında anlaşma yaptığı belirtilmişti. Kurum, son olarak elektrikli scooter ve motor gibi ulaşım hizmetleri veren Martı’ya soruşturma başlattı.

Rakiplerini Dışlamakla Suçlanıyor!

Martı, alanında pazarının önde gelen markaları arasında bulunuyor. Rekabet Kurumu, rakipleri üzerinde dışlayıcı eylemler yaptığı gerekçesiyle şirkete soruşturma açtı ve yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Martı İleri Teknoloji AŞ’nin ilgili ürün pazarında hâkim durumda bulunduğu ve rakipleri üzerinde dışlayıcı eylemleri ile hâkim durumunu kötüye kullanmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal ettiği iddiasına yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 21.07.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4.ve 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; Martı İleri Teknoloji A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 22-33/527-M sayı ile karar verdi.“

Rekabet Kurumu’nun yaptığı açıklamada Arabam.com, Vava Cars, Letgo ve Araba Sepeti’nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal etmiş olabilecekleri söylenmişti. Bu madde, şirketlerin iş birliği içerisinde hareket etmelerinin yasak olduğunu ifade ediyordu.

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre soruşturmanın nedeni belli oldu. İddialara göre şirketler, centilmenlik anlaşması yaparak Google reklamlarına oynadılar ve anlaşmalı olarak üst sıralara çıktılar. Bu iddianın gündeme gelmesiyle birlikte de Rekabet Kurumu’nun soruşturması açtı.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.