Öğrenci Kariyeri Banner

Mars'ta Yaşam İzleri Bulundu!

Mars'ta Yaşam İzleri Bulundu!

Mars'ın Jezero Krateri'nin tabanında, geçmişte bir göl olduğuna dair ikna edici kanıtlar bulundu. Bu yeni bulgular, Kızıl Gezegen üzerinde yaşam olma ihtimali daha da güçlendi.

NASA'nın Perseverance keşif aracı, Mars'ın geniş Jezero Krateri'nin tabanında eski bir göle ait kalıntıları ortaya çıkardı. Yapılan yeni gözlemler, Kızıl Gezegen'de mikrobiyal düzeyde bile olsa yaşam ihtimali olabilir.

Perseverance, Kızıl Gezegen'in devasa bir alanı olan 45 kilometre uzunluğundaki Jezero Krateri'ne inişinden bu yana, bir zamanlar önemli bir göl ve nehir deltası olduğuna inanılan kalıntıları keşfetme görevini sürdürüyor. Donatıldığı gelişmiş bilimsel aletlerle kraterin yüzeyini tarayarak eski yaşamın izlerini arayan keşif aracı, aynı zamanda gelecekte Dünya'ya geri gönderilmek üzere çok sayıda numune toplamaya ve depolamaya devam ediyor.

Bu keşifte, Kaliforniya Üniversitesi ve Oslo Üniversitesi'nden araştırmacılar, Mars'ın yüzeyinin altındaki gizemlerin çözülmesine katkıda bulundular. Perseverance'ın Mars'ın Yeraltı Deneyi için Radar Görüntüleyici aracını kullanarak krater tabanındaki zaman içinde oluşan tortu katmanlarına dair benzersiz bilgiler elde ettiler.

26 Ocak'ta Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı ve RIMFAX'ın baş araştırmacı yardımcısı olan Kaliforniya Üniversitesi'nde profesör olan David Paige, jeolojik yapıyı anlamak için yüzeyin altına bakmanın önemini vurguladı. RIMFAX cihazı, Mars toprağına 10 santimetre aralıklarla radar dalgaları göndererek, krater tabanının yüzey altı profilini oluşturmak için yaklaşık 20 metre derinlikten gelen sinyalleri ölçüyor.

Mars'ın Sessiz Tanığı: Perseverance Keşif Aracı, Jezero Krateri'nde Yaşam İzleri mi Keşfetti?

RIMFAX tarafından elde edilen veriler, Jezero Krateri'nin bir zamanlar su ile dolduğuna dair net işaretler gösterdi. Bu da Perseverance tarafından toplanan tortu örneklerinde, o dönemde mikrobiyal yaşamın potansiyel izlerinin olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Dünya'nın tabakalarına benzeyen tortu katmanlarını oluşturan iki farklı çökelme dönemini belirledi.

Gölün su seviyesindeki dalgalanmalar, Perseverance'ın Mayıs ve Aralık 2022 tarihleri arasında geçtiği devasa bir delta oluşumuna yol açtı. Radar ölçümleri aynı zamanda deltanın altında, ilk tortu birikiminden önceki erozyona bağlı olarak ortaya çıkan düzensiz bir krater zeminini gösterdi. Mars gölü yavaşça kurudukça, krater içindeki tortu katmanları aşınmış ve günümüzde gezegen yüzeyinde görülebilen belirgin jeolojik özellikleri ortaya çıkarmıştır.

 

Kaynak


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.