Öğrenci Kariyeri Banner

Marka Zirvesi'nde Metro Cash and Carry

Marka Zirvesi'nde Metro Cash and Carry
5 Mayıs Cuma günü ÖğrenciKariyeri Ailesi ve İTÜ Ekonomi Kulübü işbirliği ile İTÜ Maçka Kampüsünde Marka Zirvesi'17 etkinliğini gerçekleştirdik. Katılım gösteremeyen arkadaşlarımız için Metro Cash & Carry'den Strateji Geliştirme Grup Müdürü Mustafa Türedi'nin konuşmasında değindiğindiği noktaları sizlerle paylaşacağım.

Metro Nasıl Kuruldu?

metro_cash_and_carry_logo

Şu an 25 ülkede varlığını devam ettiren Metro 1964 yılında kuruldu. O zamanın dünyası için yenilikçi bir format olan Cash and Carry ilk defa self servis anlayışını profesyonel dünyaya getirdi.

Formatın başarılı olmasının sebebi o zamanın dünyasının sorunlarına çözüm bulmasıdır.

O zamanlarda bilgiye ulaşmak zor, ürüne ulaşmak kolay değil ve üretim iyileştirilmemişti. İnsanların en büyük sorunu tedariği sağlamak, ürünü uygun fiyata bulmak ve tüm aradıklarını bir yerde bulabilmek iken Cash and Carry formatı tüm bu sorunlara çözüm buldu.

Çok basit bir önerme ile "Gelin, aradığınızı bizden bulabilirsiniz." yükselişe geçen firma bakalım bu aşamadan sonra hangi soruya cevap arıyor:

Nasıl bir duygu yaratmak istiyoruz?

Hemen hemen her markanın geniş bir kitleye hitap edebilmek, güzel anılmak için insani duygulara dokunup insanlık adına işler yaptığını (hayatı kolaylaştırmak vb.) hissettirebilmesi gerekiyor. Metro ilk kurulduğunda duyguları ile hareket etmeyen bir işletme olsa da zamanla değişime gidiyor. İşte yaratmak istedikleri duygu aslında tüketicilere gönül bağı ile dokunabilmekten geçiyor.

metro_marka_zirvesi_katilimcilar

Peki Metro bu değişim için ne yapıyor?

Reklam oluşturmayı buzdağına benzeten Metro'nun Strateji Geliştirme Grup Müdürü Mustafa Türedi, buzdağının görünen kısmından çok görünmeyen kısmının etkili olduğunu söylüyor. (Konuşmacı burada işletmenin iç hiyerarşisinden tutun işletmenin kurulum aşaması, amaçları vb. konuların bir bütünlük oluşturması gerektiğini tüketiciye reklam sunmadan önce işletmeyi her anlamda bilmenin önemini vurguluyor.)

Reklamlarının altını doldurmak gerektiğine karar veren Metro;

-Kendini anlama

-Çevreyi anlama

-Vizyon ve misyonu belirleme konusunda geniş çaplı çalışmalara giriyor.

Bunları yaparken içerideki değişimi iyi yönetmeyi ihmal etmiyor :)

Tüm bu çalışmalar sonucu Metro, işte bu reklamla gönüllerimize taht kuruyor:

İzlemek için tıkla

İşletmenin daha da gelişmesi içi HORECA (ev dışı tüketim/Hotel Restaurant Cafe) alanında da ilerleyen Metro bu şekilde hangi müşteri grubuna gitmek istediğini de belirlemiş oluyor.

Tüm bu konuşmanın sonunda Mustafa Türedi bir işletmenin, bir markanın gelişebilmesi için önce içinde bulunduğumuz çağ doğrultusunda kendi amaçlarını belirlemesi, amaçlarına uygun olarak çalışanlarını geliştirmesi ve ulaşmak istedikleri tüketicinin duygularına hitap edebilmesi gerektiğini vurguluyor.

Metro marka olarak sosyal sorumluluk projelerine ne kadar önem veriyor?

Bizler de konuşmayı dinlerken boş durmadık ve kaynakları gittikçe tükenmeye başlayan dünyamız için Metro Market'in ne gibi projeler yaptığını sorduk.

Metro Market balığı sadece ticari bir ürün olarak değil gelecek nesillere bırakılması gereken bir değer olarak görerek Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile birlikte ‘Palamutlar Nerede?’ projesini 2012 yılında başlatmış.

Aynı zamanda Metro Market, coğrafi işaretli ürünler alanında yaptığı çalışmalar ile Management Events tarafından organize edilen Strateji Forum Perakende etkinliğinde Perakende Sosyal Sorumluluk Ödülü’nün de sahibi olmuş.

Gururluyuz, mutluyuz :)

Her şey bir yana sosyal sorumluluk projelerine önem veren işletmelerin olduğunu bilmek sizce de insanı bir nebze olsun rahatlatmıyor mu?

Özel İçerik İrem ÖNEN

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.