Öğrenci Kariyeri Banner

LinkedIn’nin Kariyerinizdeki Etkisi

LinkedIn’nin Kariyerinizdeki Etkisi

LinkedIn’i hiçbirimiz moda ya da eğlence olsun diye kullanmıyoruz. İşimizle ilgili bize destek olacağı düşüncesiyle kullanıyoruz ki kuruluş amacı da iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını sağlayan profesyonel sosyal paylaşım platformudur. Peki LinkedIn’ i ne kadar etkin kullanıyoruz ve LinkedIn kariyerimize katkı sağlıyor mu?

Eğer kariyerinize bir katkısı olmadığını düşünüyorsanız iki belirgin sebebi vardır:

  • Sizin kariyer yolunuz için çok yararlı bir network olmayabilir.
  • LİnkedIn’i etkin kullanmayı bilmiyor olabilirsiniz.

GÜÇLÜ BİR AĞA SAHİP OLMAK 500+ OLMAK DEĞİLDİR

LinkedIn’ de 500 kişilik bir bağlantınız var, gruplarda tartışmaların kralısınız, yazdıklarınızla ilgili herkesten güzel yorumlar alıyorsunuz hatta profilinize 500+ ibaresini bile eklediniz fakat tüm bunların kariyerinize doğrudan bir faydası olmuyorsa o zaman LinkedIn stratejinizi gözden geçirmeniz iyi olur.

Mesela orta düzey yöneticisiniz ve daha üst düzey pozisyonlarla ilgili teklifler almayı istiyorsunuz. Eğer LinkedIn aktiviteleriniz öğrenci ve genç profesyonellerin ilgisini çekiyor, sadece onlardan yorum ve bağlantı daveti alıyorsanız LinkedIn sizi hedefinize kesinlikle taşımayacak demektir. Ama profiliniz deneyimli Head Hunter’ ların (yetenek avcısı) ilgisini çekmeye başlamış ve sektörünüzdeki duayen kişilerden yorumlar alıyorsanız o zaman doğru yoldasınız demektir.

LINKEDIN STRATEJİNİZ NEDİR?

Belki de “İş arkadaşlarımı, gördüğüm her Head Hunter’ı ve İK profesyonelini ekliyorum işte daha ne olsun” diyebilirsiniz. O zaman sizi ilk maddeyi tekrar okumaya davet ediyorum.

İlanlara başvuruyorum sadece böyle iş aranır demeyin, artık yeni mezun değilsiniz. Deneyimli kişilerin farklı iş arama yolları vardır. Eğer iş arama stratejiniz yoksa önce onu kurgulamanız gerekir. İş arama stratejinizi LinkedIn’e uyarlamanız ve paralel bir çaba yürütmeniz en etkili çözümdür.

GİZLİLİK ÖNEMLİDİR AMA…

Linkedın sadece iş aramaya yönelik bir platform değildir. Kariyer.net’ in yeni versiyonu gibi davranılmaması gerekir. Nasıl bir arkadaşınızla karşılaştığınızda “Merhaba, ben isimsiz bir şirkette yöneticilik yapıyorum, sektörü de belirsiz.” demiyorsanız burada da öyle davranmamalısınız. Çalıştığınız şirketin adını gizlemek zaten otomatik olarak iş aradığınızı gösterir, ayrıca profiliniz üzerinden sizi tanımaya çalışan kişilerde de güvensizlik yaratır. İnsan Kaynakları açısından da aday olarak doğru değerlendirilmenizi engeller çünkü son işinizle ilgili hiçbir deneyim bilgisi yoktur.

SANAL ORTAMDA DA KENDİNİZ OLUN

Yolda giderken 10 senedir görüşmediğiniz üniversiteden bir arkadaşınızla karşılaştınız. Bir selam verip “Merhaba, nasılsın?” diyen bir tarza sahipseniz lütfen bunu sanal ortamda da yapın. Biriyle yüz yüze tanışırken elini sıkıp “Merhaba, tanıştığımıza memnun oldum.” demenin normal olduğunu düşünüyorsanız sanal ortamda da bu şekilde düşünmelisiniz. Üstelik LinkedIn’ de artık herkesin o kadar çok bağlantısı var ki kendinizi hatırlatacak ufak bir sohbet olmadan akılda kalmanız, özellikle de işe alım yapan profesyonellere günde 20-30 yeni bağlantı talebi geldiğini düşünürsek ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz.

İŞ ARAMA DIŞINDA NE İŞE YARAR BU LINKEDIN?

Genelde hayatın koşuşturmacasından çıkıp kariyerim nereye gidiyor, ne yapmak istiyorum diye düşünme alışkanlığı çoğumuzda yok. Bizi çileden çıkaran patronlar, yöneticiler de olmasa hiç düşünmeyeceğiz. İş hayatında bir şeyler rahatsız ettiğinde de doğruca ilanlara bakma, özgeçmişi oraya buraya gönderme isteği dayanılmaz olur. O zaman bir rahatlamak için LinkedIn’i ya da ilan sitelerini açmanız çok normal.

LinkedIn’de iş aramasanızda yapabileceğiniz aktiviteler mevcut:

  • Deneyim kazandıkça bu deneyimi paylaşma ortamları bulabilirsiniz.
  • Bağlantılarınızın deneyimlerinden, bilgisinden beslenerek kendinizi daha hızlı geliştirebilirsiniz
  • Sektörde kim ne yapıyor, ne değişiklikler oluyor görerek vizyonunuzu geniş tutabilirsiniz.

KAYNAKÇA


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.