Öğrenci Kariyeri Banner

Kuvvetli Parola Oluşturma Rehberi

Kuvvetli Parola Oluşturma Rehberi
  • En az 12 ila 16 karakter uzunluğunda parolalar oluşturun.

Uzunluğu konusunda nasıl hatırlarım diye düşünmeyin bunun için güvenli bir kasa oluşturabilirsiniz ya da parola yöneticisi uygulamaları kullanabilirsiniz. Parola yöneticileri ile ilgili daha fazla bilgiye bir diğer yazımızdan ulaşabilrisiniz.

 

  • Evcil hayvan veya aile adlarını, adresinizi, Sosyal Güvenlik ve TC kimlik numaranızı, doğum tarihinizi veya diğer kişisel bilgilerinizi kullanmayın.

Herkes tarafından bilinen bilgilerinizi gizli bir şey için kullanmanız gizliliği ortadan kaldırır. Parola oluşturmak gerçekten gizlilik işidir ve sadece sizi ilgilendirir bundan dolayı şifre oluştururken elinizden geldiğince yaratıcılığınızı oluşturur.

 

  • Can sıkıcı bir durum ama bir parolayı asla geri dönüştürmemeli veya yeniden kullanmamalısınız.

Bunun örneklerini tarihte gördük, haberlerini okuduk bu sebeple kendinizi tekrara düşürmeyin en basitinden bir harfi veya sayıyı değiştirin ya da noktalama işareti koyun.

 

  • En iyi güvenlik için parola cümleleri (genellikle altı veya daha fazla kelime uzunluğunda) kullanın.

Yaratıcılığınızı kullanın demiştik aslında bunun nasıl olacağını söyleyelim. Mesela bir arkadaşınızın düğününde çok eğlendiniz ve bu tarihi unutmak istemiyorsunuz parolanız yapın.

 

  • Uygulama veya site izin veriyorsa büyük harfler, sayılar ve simgeler ekleyin.

Klavyedeki her tuşu kullanın demiyoruz ama elinizden geldiğince ve unutmayacağınız bir harf, sayı ve simge serisi oluşturun ve bunların farklı kombinasyonlarını kullanın. Mesela “S” yerine “$” işaretini kullanabilirsiniz.

 

  • Parolalarınızı üç ayda bir veya bir güvenlik olayı olduğunda değiştirin.

Bir güvenlik olayı olmadan değiştirmeniz sizin için daha iyidir. Ele geçirilen şifrelerde görülen klasik bir hatadır bu. Yapılmaması tavsiye edilir.

 

  • Chrome, Firefox, Safari veya başka bir tarayıcının sizin için şifreleri kaydetmesine izin vermeyin.

Bu tarayıcılarda kayıtlı hesabınız ele geçirildiğinde her türlü kayıtlı şifreniz ele geçirilmiş sayılır. Bunun olması kimseyi mutlu etmez bu sebeple kendinize şifreleri kayıt etmeden bir yol çizmeniz önerilir.


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.